Η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου τα οποία έχουν αφήσει τα σημάδια τους, δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας ταυτόχρονα τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως, μετά τους τελευταίους ρωσικούς βομβαρδισμούς, η ουκρανική κρίση έχει κλιμακωθεί και ότι η Μόσχα χτυπώντας πόλεις και ενεργειακές υποδομές αποσκοπεί στο να πάψει κάθε αντίσταση της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να ενισχύει με κάθε τρόπο την Ουκρανία χωρίς ωστόσο να εμπλακεί στον πόλεμο, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Γαλλία δεν επιθυμεί έναν παγκόσμιο πόλεμο».
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί πυρηνικού πολέμου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, όπως και η Γαλλία», συμπληρώνοντας πως «όσο λιγότερο μιλάμε για αυτά και όσο λιγότερο τα χρησιμοποιούμε για να απειλήσουμε, τόσο περισσότερο αξιόπιστοι γινόμαστε».
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κάθε φορά που θα κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει στη σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Προέβλεψε ωστόσο ότι οι εχθροπραξίες θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ακόμη προειδοποιώντας ότι «θα περάσουμε τον χειμώνα σε κατάσταση πολέμου».
Καταδίκασε τις προσαρτήσεις των ουκρανικών εδαφών ο ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.
Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ. Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.
Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και δείχνουν, για τη Δύση, τον βαθμό διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.
Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.
Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.