Ο Χιλιανός υπουργός Οικονομίας Λούκας Παλάσιος εκτίμησε ότι η κήρυξη εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας θα επιτρέψει στις Αρχές της Χιλής να διαθέσουν υψηλότερα κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα, καθώς θα συμβάλλει να αυξηθεί η τιμή του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας, του χαλκού, άρα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα να ξεπεράσει την κοινωνική κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη.
Η λατινοαμερικάνικη χώρα, αντιμέτωπη με μείωση των επενδύσεων και της παραγωγής έπειτα από δύο μήνες κοινωνικής αναταραχής — στις μαζικές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι κι έχουν υποστεί τραυματισμούς χιλιάδες άλλοι — χρειάζεται επιπλέον έσοδα για να αποφύγει την αύξηση του δημόσιου χρέους, σημείωσε ο Παλάσιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με στελέχη διαφόρων κέντρων μελετών και επενδυτές. «Οι επιπτώσεις της εκεχειρίας θα φανούν στη μακροπρόθεσμη τροχιά της τιμής του χαλκού, γι’ αυτόν τον λόγο είναι θετική για εμάς», εξήγησε και πρόσθεσε ανά κάθε σεντ αύξησης της τιμής του μετάλλου, η κυβέρνηση μπορεί να αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 40 εκατομμύρια δολάρια
Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Πινιέρα είναι να επιτύχει τον τερματισμό των διαδηλώσεων ειρηνικά, να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει διαφάνεια και να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά ζητήματα που πυροδότησαν τις διαδηλώσεις, είπε ο Παλάσιος.
«Το σημαντικότερο για εμάς είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διαβεβαίωσε ο χιλιανός υπουργός Οικονομίας. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας δεν θα μείνουν ανοιχτές πληγές και ουλές στο μέλλον».
Την περασμένη εβδομάδα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευσε το γεγονός ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν χρήση δυσανάλογης ή αχρείαστης βίας εναντίον διαδηλωτών, επιρίπτοντάς τους ευθύνες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: παράνομες ανθρωποκτονίες, βασανισμούς, σεξουαλική βία.
Ο Λούκας Παλάσιος δεν έθιξε άμεσα την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία επικρίθηκε από την κυβέρνηση του Πινιέρα, για την οποία βασίστηκε σε ανακριβή ή έωλα δεδομένα. Είπε πάντως πως το Σαντιάγο ανησυχεί για αυτές που αποκάλεσε «ψευδείς ειδήσεις» όσον αφορά τις διαδηλώσεις στη χώρα, όπου εκδηλώθηκε η σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990).
Σύμφωνα με τον Παλάσιος, η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που αναγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι «πολύ σημαντική» για την οικονομία της Χιλής, όπου τα δημόσια έσοδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές χαλκού.
Τόσο ο όγκος των εξαγωγών, όσο και η τιμή του μετάλλου υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, ο οποίος επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Οι επιπτώσεις της εκεχειρίας θα φανούν στη μακροπρόθεσμη τροχιά της τιμής του χαλκού, γι’ αυτόν τον λόγο είναι θετική για εμάς», εξήγησε και πρόσθεσε ανά κάθε σεντ αύξησης της τιμής του μετάλλου, η κυβέρνηση μπορεί να αυξάνει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 40 εκατομμύρια δολάρια. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν χθες, μία ημέρα αφότου έφθασαν σε υψηλό επταμήνου. Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του μετάλλου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάιο του 2017.
Καθώς η κυβέρνηση της Χιλής ήδη αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο υπουργός σημείωσε πως η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας δεν θα αυξήσει τόσο τον ρυθμό επέκτασης της δραστηριότητας, όσο θα περιορίσει τις ανάγκες δανεισμού του δημοσίου.
«Είχε επίπτωση στην αύξηση του χρέους», επισήμανε ο Παλάσιος, αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο, ωστόσο θύμισε πως η χώρα του συνεχίζει να έχει συγκριτικά χαμηλό λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
Κατά τον υπουργό Οικονομίας της Χιλής, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στο Σαντιάγο και την Ουάσινγκτον. Αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν τεθεί υπό αίρεση κι έχουν επαναπροσδιοριστεί πολλές από τις εμπορικές συμφωνίες ή εμπορικές σχέσεις της χώρας, της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, με εταίρους της. «Οι ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για εμάς και θα συνεχίσουν να είναι πολύ σημαντικός εταίρος», επέμεινε.