ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η εταιρεία Wagner αναζητεί εντατικά μισθοφόρους στο εξωτερικό

Τον Σεπτέμβριο ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία Wagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες.

Εξαιτίας των απωλειών που έχει υποστεί στην Ουκρανία, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Vagner έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη στρατολόγηση μισθοφόρων σε Τουρκία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Μολδαβία, Καναδά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως έγραψε χθες ο ιστότοπος Middle East Eye που εδρεύει στο Λονδίνο (στο άρθρο του με τίτλο: Wagner Group lures foreign mercenaries with bumped-up salaries as Russia suffers losses), επικαλούμενος πηγές πληροφοριών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο ιστότοπος, η παραστρατιωτική αυτή οργάνωση έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της «αποδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού». Η καμπάνια στρατολόγησης μισθοφόρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο, γίνεται μέσω των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στην Ευρώπη και των μεσολαβητών τους, οι οποίοι έχουν επαφές με τοπικές ομάδες από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Τους ξένους μισθοφόρους, με βάση τις πληροφορίες του Middle East Eye, δελεάζουν με πολύ υψηλές αμοιβές, προτείνοντάς τους μηνιαία αμοιβή 10.000 δολαρίων. Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές των μισθοφόρων κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 δολάρια μηνιαίως, επισημαίνει ο ιστότοπος. Μια από τις πηγές του Middle East Eye αναφέρει ότι στην Vagner «συνήθως στρατολογούνται άτομα με σοβαρή στρατιωτική πείρα», αλλά τώρα η παραστρατιωτική οργάνωση είναι έτοιμη να στρατολογήσει εκείνους «που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και έχουν ανάγκη από χρήματα».

ISW: Οι μισθοφόροι της Vagner μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη στρατολόγηση την εφαρμογή Telegram

Παραμονές του δημοσιεύματος, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας –Γκρίνφιλντ κατηγόρησε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Vagner ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλί, του Σουδάν και άλλων περιοχών για να χρηματοδοτεί «τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας» στην Ουκρανία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) επέστησε την προσοχή στο ότι η Vagner δημιούργησε κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και ως εργαλείο στρατολόγησης.

Τον Σεπτέμβριο ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία Vagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες στο μέτωπο. Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της οργάνωσης «Ρωσία καθήμενη» Όλγκα Ρομάνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της στην DW, ότι σε μια σειρά περιπτώσεων τους κρατούμενους στις φυλακές στρατολογεί προσωπικά ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Οι μισθοφόροι της Vagner θεωρούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετέχουν μυστικά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνούνταν πάντα τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Παράλληλα ο ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ίδρυσε την Vagner. Όπως ο ίδιος δήλωσε, ίδρυσε την παραστρατιωτική αυτή οργάνωση τον Μάιο του 2014 για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.