Συνεχίζεται η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ανακαταλαμβάνοντας κρίσιμες περιοχές και προχωρώντας σε επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Γιαμπίλ του Ντόνετσκ, με τον ρωσικό στρατό να υποχωρεί ατάκτως, ενώ έντονη πλέον είναι η κριτική και στο εσωτερικό της Ρωσίας, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ρεπορτάζ του Sky News, Ουκρανοί αναφέρουν πως Ρώσοι στρατιώτες «κρύβονται στο δάσος ή σε βομβαρδισμένα κτίρια, φοβισμένοι και απελπισμένοι, βγάζουν τις στολές τους και προσπαθούν να μεταμφιεστούν σε πολίτες». Οι Ρώσοι στρατιώτες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δεν μπορούν να φύγουν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να παραιτούνται και να ζητούν να τους πιάσουν αιχμαλώτους.
«Βρήκαμε μερικούς νωρίτερα σήμερα», σημειώνει Ουκρανός στρατιώτης, που ονομάζεται Αντρέι, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την Λιμάν - μια πόλη-κλειδί που απελευθερώθηκε πριν από λίγες ημέρες και είχε χρησιμοποιηθεί ως ζωτικός ρωσικός κόμβος μεταφορών. Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι «μερικοί από τους Ρώσους στρατιώτες έχουν χαθεί επειδή δεν έχουν πλοήγηση και έτσι απλώς παραδίδονται σε εμάς. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Κάνει κρύο τώρα και θέλουν να φάνε».
Την ίδια στιγμή, ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος, διορισμένος από τη Μόσχα στη Χερσώνα, υπονόησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας θα πρέπει να αυτοκτονήσει, ντροπιασμένος από τις ήττες στον πόλεμο με την Ουκρανία, αναφέροντας πως έπειτα από επτά μήνες πολέμου, οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη και το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου, αναγκάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση.
Στο τετράλεπτο, βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής της κατεχόμενης επαρχίας της Χερσώνας, επέκρινε δριμύτατα τους στρατηγούς και υπουργούς στη Μόσχα που δεν κατανοούν τα προβλήματα στο μέτωπο. «Μάλιστα, πολλοί λένε: αν ήταν εκείνοι ο υπουργός Άμυνας που επέτρεψε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσαν, ως αξιωματικοί, να αυτοπυροβοληθούν. Όμως, ξέρετε, η λέξη ‘αξιωματικός’ είναι ακατανόητη για πολλούς», είπε ο 45χρονος Στρεμούσοφ.
Μια τέτοια "εκ των έσω" δημόσια και προσβλητική μομφή σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στη Ρωσία, όμως οι αλλεπάλληλες ήττες ώθησαν ορισμένους στενούς συμμάχους του Πούτιν να επιπλήξουν τους στρατηγούς. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, χλεύασαν τους στρατηγούς, λέγοντας ότι ο στρατός χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και ότι οι υψηλόβαθμοι πρέπει να καθαιρεθούν και να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν διορίστηκε σε αυτήν τη θέση το 2012. Η σχέση τους ήταν τόσο καλή που συχνά έκαναν διακοπές μαζί στα δάση και τα βουνά της Τούβα, απ’ όπου κατάγεται ο Σοϊγκού. Οι επικρίσεις που δέχεται τώρα θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Πούτιν, εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο: να θυσιάσει ένα στενό σύμμαχο και να παραδεχτεί ότι ο στρατός απέτυχε ή να κρατήσει τον Σοϊγκού στη θέση του και να διακινδυνεύσει να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη. Το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε ένα γραπτό αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.