ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΕ το γερμανικό σχέδιο στήριξης για την ενέργεια

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία ενός εθνικού σχεδίου 200 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας προκαλώντας αντιδράσεις από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σήμερα πως πρέπει «να επαληθεύσουμε» ότι το μαζικό σχέδιο της Γερμανίας για την ενεργειακή στήριξη της οικονομίας της είναι «συμβατό με τις κρατικές αρωγές», ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς τα κράτη μέλη να «αντιδράσουν με συντονισμένο τρόπο».

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία ενός εθνικού σχεδίου 200 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της από την αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς πολυάριθμα κράτη δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τέτοια ποσά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο σχέδιο 200 δισ., πρέπει τώρα να συζητήσουμε, κατ' αρχάς πρέπει προφανώς να επαληθεύσουμε ότι όλο αυτό είναι ασφαλώς συμβατό με τις κρατικές αρωγές, εργαζόμαστε γι' αυτό με τη συνάδελφό μου Μαργκρέτε Βεστάγκερ (επίτροπο Ανταγωνισμού) ώστε να υπάρχει ακριβώς αυτή η συμβατότητα», δήλωσε ο Μπρετόν στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

«Αν η Γερμανία εκτιμά πως είναι 200 δισεκατομμύρια, πολύ καλά, όμως σ' αυτές τις συνθήκες πρέπει όλες οι άλλες χώρες να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης στο δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ταυτόσημες ανάγκες», τόνισε. Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «το ποσό είναι πολύ σημαντικό, (...) τίθεται το ζήτημα της θεμιτής ανάληψης χρέους καθεμιάς από τις χώρες».

«Εδώ και εβδομάδες, ακόμη και μήνες, καλώ κάθε κράτος να κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσει τους βιομηχανικούς τομείς, έχουμε πολλούς βιομηχανικούς τομείς που εξαρτώνται πολύ από την ενέργεια, μπορούμε να σκεφτούμε το χάλυβα, τον ψευδάργυρο, το χαρτί, τα χημικά, το γυαλί, που πλήττονται πολύ, αυτό εξασθενεί την ανταγωνιστικότητά μας», επισήμανε ο Μπρετόν.

Τα κράτη μέλη «αντιδρούν και αυτό είναι καλό, όμως χρειάζεται να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο, διότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί επειδή έχουμε κανόνες λίγο-πολύ ίδιους παντού», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ σημαντικό τα κράτη να κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, είναι καλό που η Γερμανία το κάνει όπως και άλλοι, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, με αρμονία. Κανένα κράτος δεν είναι τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, όλοι πρέπει να δανειστούν», υπενθύμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό, και όχι ορισμένα, επειδή ας πούμε ότι έχουν ίσως μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση απ' ό,τι άλλα, να μπορούν να το κάνουν πριν από τα άλλα και σε συνθήκες που δημιουργούν στρέβλωση στην αγορά», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia_ape
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνεχίζει να διχάζεται για την πυρηνική ενέργεια

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού, προκαλώντας αντιδράσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαυαρία θέλει συνέχιση της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων υπό ευθύνη της

Το κρατίδιο, όπου εδρεύουν ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες εξαγωγικές βιομηχανίες της Γερμανίας, αξιώνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τροποποιήσει τη νομοθεσία για την αποπυρηνικοποίηση.