Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο παραιτείται από τον έλεγχο της εταιρείας που ίδρυσε, της Bridgewater Associates - του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο με 150 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Ο 73χρονος χρηματοδότης αποχώρησε από τον τίτλο του συν-επικεφαλής επενδύσεων, ρόλο τον οποίο υπηρετούσε από το 1985, και παραχώρησε όλα τα δικαιώματα ψήφου του στο διοικητικό συμβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου, που αποτέλεσε και τελευταίο βήμα του σχεδίου διαδοχής της εταιρείας.
«Αυτή ήταν η φυσική εξέλιξη των γεγονότων- μόλις ήμασταν έτοιμοι, προχωρήσαμε», δήλωσε ο Ντάλιο σε συνέντευξή του στο Bloomberg που σημείωσε ότι «δεν ήθελα να κρατηθώ μέχρι να πεθάνω». Ο 73χρονος Ντάλιο, θα διατηρήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο με έναν νέο τίτλο, ως Ιδρυτής και μέντορας CIO. Από την πλευρά του, co-Chief Investment Officer Νιρ Μπαρ Ντέα ανέφερε ότι «ο Ρέι δεν έχει πλέον τον τελικό λόγο» κάνοντας λόγο πως «πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή».
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η αποχώρηση του Ντάλιο συνιστά επίσης και ένα άλλο ορόσημο. Ενώ μερικοί από τους συνομηλίκους του μετέτρεψαν τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει σε οικογενειακά γραφεία ή τις έκλεισαν, εκείνος εμφανίστηκε αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι που να τον ξεπερνά.
Ήδη από το 2010 είχε εκπονήσει ένα σχέδιο μετάβασης ηγεσίας στην Bridgewater, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο χρόνια. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε στην αναζήτησή του για διαδόχους αλλά τώρα που οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν η παράδοση του ελέγχου ήταν το τελικό και μη αναστρέψιμο βήμα.
Ο Ντάλιο ήταν πρώην trader εμπορευμάτων και μεσίτης όταν ίδρυσε την Bridgewater, στο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που είχε στη Νέα Υόρκη το 1975. Χάρη στην εξαιρετική της απόδοση τη δεκαετία του 2000, η εταιρεία συγκέντρωσε assets δεκάδων δισ. δολαρίων και προσέλκυσε πολλά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ως πελάτες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Bridgewater με έδρα το Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, κατέστη επίσης διαβόητη για τη μυστικότητά της η οποία προκάλεσε συγκρίσεις με σέκτα. Σημειώνει πως ο Ντάλιο ήθελε να δημιουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών» και πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν μέσω «ριζοσπαστικής ειλικρίνειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας».
Ενθάρρυνε την ανοιχτή διαφωνία, τα meetings καταγράφονταν και οι εργαζόμενοι είχαν τις λεγόμενες κάρτες του μπέιζμπολ, που ανέγραφαν βαθμολογία των επιδόσεών τους σε χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία. Όταν αποφάσισε πριν να προχωρήσει τη διαδοχή του στην Bridgewater, «απλώς διοικούσα πράγματα», θυμάται ο Ντάλιο. «Δεν είχαμε διοικητικό συμβούλιο ή καν και μια ιδέα για το πώς δημιουργείς καλή διακυβέρνηση».