ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:42 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.

Το αίνιγμα του εύρους των επιπτώσεων στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που θα προκαλέσει η σταδιακή απόσυρση της τεράστιας ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσπαθούν να λύσουν οι επενδυτές.

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών. Η Moody's στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία του Dow Jones προβλέπει σταδιακή κάμψη από το 2022 καθώς η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα φτάσει στο peak, ο πληθωρισμός θα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η FED θα αποσύρει σταδιακά την τεράστια στήριξη ρευστότητας που προσφέρει.

 

Άλλοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί θεωρώντας ότι η διόρθωση των τιμών θα έρθει πιο νωρίς δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί αλλά και της μεγάλης ανόδου που έχει σημειωθεί από το τέλος του 2018 μέχρι σήμερα. Εκτιμούν ότι με διάφορες αφορμές οι αγορές θα κινηθούν χαμηλότερα «χωνεύοντας» τα απανωτά ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Η προοπτική σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους επενδυτές. Την περασμένη Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν «βουτιά» κλείνοντας με απώλειες άνω του -1% μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED σύμφωνα με τα οποία ίσως και πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση της ρευστότητας που έχει διοχετευθεί για την αντιμετώπιση τα πανδημίας.

Η πτώση συνεχίστηκε και την Πέμπτη ωστόσο την Παρασκευή σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο +0,65%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά +0,81% ενώ ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο +1,19%. Έτσι επιβεβαιώθηκε το γνωστό μοτίβο των τελευταίων μηνών ότι κάθε νευρική διόρθωση αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών όπως αποτυπώθηκε στις τις ανακοινώσεις του β' τριμήνου επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα ενώ τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα διατηρηθούν και το 2022, καθιστούν μονόδρομο την ανάληψη κινδύνου για την επίτευξη αξιόλογων αποδόσεων.

Η πιο δύσκολη πρόσκληση για τις κεντρικές τράπεζες, όπως τονίζει ο Economist, είναι να σχεδιάσουν μια στρατηγική απόσυρσης της ρευστότητας που έχουν προσφέρει εδώ και ενάμιση χρόνο με τα προγράμματα QE για την πανδημία. Δηλαδή, να πάρουν πίσω από τις αγορές ένα ποσό της τάξεως των 11 τρισ. δολ., χωρίς να προκαλέσουν σοβαρούς κραδασμούς.

Σημειώνεται ότι η FED στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία αγόραζε τίτλους (κρατικά ομόλογα και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια) ύψους 120 δισ. δολ. τον μήνα.

Και ο προβληματισμός για το ΧΑ

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών (κάτι που δεν ισχύει για αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ) και η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά να δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη των τιμών, ωστόσο, η κατάσταση και η πορεία των ξένων αγορών θα επηρεάσει καθοριστικά. Η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης, στον απόηχο της «βουτιάς» στη FED, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά -1,85% υπενθύμισε την εξάρτηση της εγχώριας αγοράς από το εξωτερικό. 

Έτσι ορατός είναι ο κίνδυνος αναχαίτησης της προσπάθειας ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς λόγω μιας διόρθωσης, εντός του 2021, των ξένων χρηματιστηρίων. Η εγχώρια αγορά θα χρειασθεί περισσότερους θετικούς καταλύτες για να κινηθεί σε ανοδική τροχιά, σε ένα διεθνές περιβάλλον που θα γίνει πιο δύσκολο, όσο οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν τα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

«Επενδυτικός μαγνήτης» οι υψηλές αποδόσεων των ομολόγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η αγορά ιδιωτικού χρέους, κυρίως ομολόγων που εκδίδουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχει ξεπεράσεις το ένα τρισ. δολάρια, με τους πλούσιους επενδυτές να αποτελούν το βασικό της στήριγμα.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ μαζί με την Fed στη «μάχη» για τη στήριξη των αγορών

Καθώς εξελίσσεται σε μαύρο κύκνο για τις αγορές η επιδημία του κοροναϊού, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει έτοιμη για παρέμβαση με «κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα», ακολουθώντας τα βήματα επικεφαλής της Fed.