Η αστυνομία της Σρι Λάνκα διέλυσε χθες Σάββατο εκατοντάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπο, καθώς όλες οι διαμαρτυρίες κοντά σε κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας, και στις κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων και αξιωματικών το στρατού απαγορεύτηκαν την προηγουμένη με απόφαση του προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίγκε. Αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών σταμάτησαν την πορεία των φοιτητών μερικές ώρες μετά την ανακήρυξη από την κυβέρνηση του κέντρου της πόλης σε «ζώνη υψηλής ασφαλείας» και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων εκεί. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει τους φοιτητές, οι οποίοι αξίωναν να αφεθούν ελεύθεροι ακτιβιστές που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση δυνάμει της δρακόντειας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Ο πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίγκε έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή έναντι των διαδηλωτών που ανάγκασαν τον προκάτοχό του, τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, να φύγει στο εξωτερικό και να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της λαϊκής εξέγερσης με φόντο το οικονομικό χάος. Ο δικηγορικός σύλλογος της Σρι Λάνκα, θεσμός με μεγάλη επιρροή, καταδίκασε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κρίνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρή περιστολή των δικαιωμάτων της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Η απόφαση «περιορίζει πολύ τις ελευθερίες των πολιτών, χωρίς καμιά λογική ή νομική βάση», αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου. Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παρέλυσε για μήνες εν μέσω οικονομικής κρίσης ιστορικών διαστάσεων, με τεράστιες ελλείψεις —τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων— ελλείψει συναλλάγματος για την εισαγωγή απαραίτητων προϊόντων.
Στην κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τον Ιούλιο την επίσημη κατοικία του προέδρου Ρατζαπάξα, υποχρεώνοντάς τον να διαφύγει στο εξωτερικό, από όπου ανακοίνωσε πως παραιτείται. Λίγα 24ωρα αφότου την εξουσία ανέλαβε ο κ. Βικρεμεσίγκε, ο στρατός διέλυσε καταυλισμό σε χώρο που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές μπροστά στην προεδρία και συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος στις μαζικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις ηγέτες φοιτητικών κινημάτων συνελήφθησαν δυνάμει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ οι άλλοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους. Ο κ. Ρατζαπάξα επέστρεψε στη Σρι Λάνκα στις αρχές Σεπτεμβρίου και ζει έκτοτε φυλασσόμενος από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, ενώ διαδηλωτές απαιτούν να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του ατελείωτου εμφυλίου πολέμου και για υποθέσεις διαφθοράς την περίοδο που ασκούσε την εξουσία.