ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστυνομικό όχημα Ινδίας
Αστυνομικό αυτοκίνητο περιπολεί σε δημόσιο δρόμο στην Ινδία με φόντο πλήθος πολιτών.

Σρι Λάνκα: Συγκέντρωση διαλύεται έπειτα από απαγόρευση των διαδηλώσεων

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει τους φοιτητές, οι οποίοι αξίωναν να αφεθούν ελεύθεροι ακτιβιστές  που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση δυνάμει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα διέλυσε χθες Σάββατο εκατοντάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπο, καθώς όλες οι διαμαρτυρίες κοντά σε κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας, και στις κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων και αξιωματικών το στρατού απαγορεύτηκαν την προηγουμένη με απόφαση του προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίγκε. Αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών σταμάτησαν την πορεία των φοιτητών μερικές ώρες μετά την ανακήρυξη από την κυβέρνηση του κέντρου της πόλης σε «ζώνη υψηλής ασφαλείας» και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων εκεί. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού για να διαλύσει τους φοιτητές, οι οποίοι αξίωναν να αφεθούν ελεύθεροι ακτιβιστές  που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση δυνάμει της δρακόντειας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Ο πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίγκε έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή γραμμή έναντι των διαδηλωτών που ανάγκασαν τον προκάτοχό του, τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, να φύγει στο εξωτερικό και να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της λαϊκής εξέγερσης με φόντο το οικονομικό χάος. Ο δικηγορικός σύλλογος της Σρι Λάνκα, θεσμός με μεγάλη επιρροή, καταδίκασε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κρίνοντας πως πρόκειται για πολύ σοβαρή περιστολή των δικαιωμάτων της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Η απόφαση «περιορίζει πολύ τις ελευθερίες των πολιτών, χωρίς καμιά λογική ή νομική βάση», αναφέρει ανακοίνωση του συλλόγου. Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων παρέλυσε για μήνες εν μέσω οικονομικής κρίσης ιστορικών διαστάσεων, με τεράστιες ελλείψεις —τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων— ελλείψει συναλλάγματος για την εισαγωγή απαραίτητων προϊόντων.

Στην κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τον Ιούλιο την επίσημη κατοικία του προέδρου Ρατζαπάξα, υποχρεώνοντάς τον να διαφύγει στο εξωτερικό, από όπου ανακοίνωσε πως παραιτείται. Λίγα 24ωρα αφότου την εξουσία ανέλαβε ο κ. Βικρεμεσίγκε, ο στρατός διέλυσε καταυλισμό σε χώρο που είχαν καταλάβει οι διαδηλωτές μπροστά στην προεδρία και συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν λάβει μέρος στις μαζικές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις ηγέτες φοιτητικών κινημάτων συνελήφθησαν δυνάμει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ οι άλλοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους. Ο κ. Ρατζαπάξα επέστρεψε στη Σρι Λάνκα στις αρχές Σεπτεμβρίου και ζει έκτοτε φυλασσόμενος από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, ενώ διαδηλωτές απαιτούν να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που είχαν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια του ατελείωτου εμφυλίου πολέμου και για υποθέσεις διαφθοράς την περίοδο που ασκούσε την εξουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sri Lanka, Flag, Simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Σρι Λάνκα: Κατάληψη από διαδηλωτές στο προεδρικό μέγαρο - Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος

Η οργή για την οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο χθες Σάββατο με ένα πλήθος ανθρώπων να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο. Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα φυγαδεύτηκε από το μέγαρο και αργότερα συμφώνησε να παραιτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαδήλωση Πρωτομαγιά Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έληξαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά

Με καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη, με μηνύματα κατά της ακρίβειας και των ανισοτήτων. Τιμήθηκαν οι αγωνιστές των εργατικών αγώνων.
Τούρκοι αστυνομικοί σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση και προσαγωγές στην Πρωτομαγιά της Κωνσταντινούπολης

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη φέτος χαρακτηρίστηκε από ένταση, μαζικές προσαγωγές και αστυνομικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τις περισσότερο ειρηνικές και μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε άλλες τουρκικές πόλεις.
Λάρισα αεροφωτογραφία πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Πορείες και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά των εργατών

Με εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων τιμήθηκε στη Λάρισα η Εργατική Πρωτομαγιά. Το Εργατικό Κέντρο κάλεσε σε κοινό αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη και στους αγώνες της αγροτιάς.
Λιμάνι Ρόδου άγαλμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά στη Ρόδο

Στη Ρόδο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά από σωματεία, συνταξιούχους και φορείς, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο πρόεδρος του ΕΚ Ρόδου τόνισε τη σημασία της διαρκούς διεκδίκησης δικαιωμάτων.