Η Γερμανία εθνικοποίησε την Uniper την Τετάρτη, αφού μια προηγούμενη διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απέτυχε να κρατήσει τον εισαγωγέα φυσικού αερίου στη ζωή και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα ανακοινώνοντας μια μερική ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση.
Το Βερολίνο συμφώνησε, όπως αναφέρει το Reuters, να αγοράσει το εναπομείναν μερίδιο που κατείχε η φινλανδική Fortum στον γερμανικό εισαγωγέα φυσικού αερίου για να διασφαλίσει τις δραστηριότητές του και να διατηρήσει τη λειτουργία του.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί φέτος, καθώς η Ρωσία έκοψε τις εξαγωγές καυσίμων σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, αφήνοντας τους καταναλωτές να αγωνίζονται με ουρανοκατέβατους λογαριασμούς ενέργειας και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να παλεύουν με μια κρίση ρευστότητας. διαβάστε περισσότερα
«Το κράτος θα ... κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρεί πάντα τις εταιρείες σταθερές στην αγορά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνοντας την κίνηση της Uniper και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τη Γερμανία να αποφύγει τα ενεργειακά δελτία αυτό το χειμώνα.
Παράλληλα με την εκτίναξη των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, το αργό πετρέλαιο σημείωσε άλμα άνω του 2% την Τετάρτη, αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική στρατιωτική κινητοποίηση, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνοντας τις ανησυχίες για ακόμη πιο σφιχτό παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
«Η (ρωσική) κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκκλήσεις για πιο επιθετική δράση κατά της Ρωσίας όσον αφορά τις κυρώσεις από τη Δύση», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην ING.
Μετά την αγορά του μεριδίου της Fortum, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 99% της Uniper, δήλωσε το υπουργείο Οικονομίας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει εισφορά κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ (7,94 δισ. δολάρια), δήλωσε η Uniper. Η εισφορά κεφαλαίου της γερμανικής κυβέρνησης ανεβάζει το συνολικό πακέτο διάσωσης σε τουλάχιστον 29 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχέδια για ανώτατο όριο τιμών
Η Ρωσία, η οποία μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, έχει διακόψει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και πέραν αυτής, λέγοντας ότι οι κυρώσεις έχουν παρεμποδίσει τις επιχειρήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Η ΕΕ αποκαλεί αυτό πρόσχημα και λέει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
Οι ροές της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας συνεχίστηκαν, αλλά με μειωμένο ρυθμό. Η Gazprom, η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο και έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, δήλωσε ότι θα στείλει 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Τετάρτη, σύμφωνα με τις τελευταίες ημέρες.
Οι ροές αερίου προς ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς την Πολωνία από τη Γερμανία διακόπηκαν την Τετάρτη, ενώ η ρωσική προμήθεια μέσω της Ουκρανίας παρέμεινε σταθερή.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρότειναν την Τρίτη στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει δευτερογενείς κυρώσεις σε διεθνείς τράπεζες για να ενισχύσει τα σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών από τις χώρες της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα διακόψει όλες τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δύση εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο ανώτατο όριο.
Η κίνηση των Αμερικανών νομοθέτων ήρθε λίγες ώρες πριν ο Πούτιν διατάξει την «μερική επιστράτευση» της Ρωσίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό» η Μόσχα θα απαντήσει με το τεράστιο οπλοστάσιό της.
Αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και καυσίμων, αλλά η Μόσχα έχει καταφέρει να διατηρήσει τα έσοδά της μέσω των αυξημένων πωλήσεων αργού στην Ασία.