ΓΔ: 1397.53 -0.01% Τζίρος: 60.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:42:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν οι υπ. Οικονομικών των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η εφαρμογή του πλαφόν θα ανακοινωθεί μα σαφή και διαφανή τρόπο και θα η αποτελεσματικότητά του θα παρακολουθείται στενά.

Την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι υπουργοί Οικονομικών των G7, με στόχο να πληγεί η χρηματοδοτική ικανότητα της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία. Νωρίτερα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την ανάγκη να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα προειδοποιεί για διακοπή των πωλήσεων σε περίπτωση επιβολής πλαφόν.

«Το ανώτατο όριο τιμής θα ανακοινωθεί δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο. Η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος του θα παρακολουθούνται στενά και το επίπεδο των τιμών θα επανεξεταστεί όπως απαιτείται», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών των G7. Στην ανακοίνωση τονίζουν πως «θα επιτρέπεται στους παρόχους υπηρεσιών να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων που έχουν πουληθεί στην ανώτατη ή χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή».

Σημειώνουν πως «σήμερα, επιβεβαιώνουμε την κοινή πολιτική μας πρόθεση να οριστικοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη απαγόρευση των υπηρεσιών που επιτρέπουν τη διεθνή θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Ρωσία και πετρελαϊκών προϊόντων – η παροχή τέτοιων υπηρεσιών θα επιτρέπεται μόνο αν το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα αγοράζονται σε συγκεκριμένες τιμές, ή χαμηλότερα, που θα καθοριστούν από τον ευρύ συνασπισμό των χωρών που θα τηρούν και θα εφαρμόζουν το πλαφόν».

Επισημαίνουν παράλληλα, ότι το πλαφόν «έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας και την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον επιθετικό της πόλεμο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».

 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο Σουζούκι είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Νωρίτερα, σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλει ένα πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών, προκειμένου η ΕΕ να ακυρώσει, όπως είπε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Κάλεσε επίσης για μέτρα προκειμένου να αφαιρεθούν κάποια από τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού από την ενεργειακή κρίση, χρησιμοποιώντας τα χρήματα για να υποστηριχθούν ευάλωτοι πολίτες και εταιρίες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στην πόλη Μούρναου.

«Ένα πλαφόν στην τιμή μπορεί να προταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική θεμελίωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αφαιρεθούν κέρδη προσωρινά ως ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν πώς θα απαντήσουν στην εκτόξευση των τιμών.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία των προτάσεων της Επιτροπής για μέτρα έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών, δήλωσε χθες, Πέμπτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες, εργαζόμαστε σκληρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε σε αυτή τη χειραγώγηση (του Πούτιν)», είπε η φον ντερ Λάιεν στο Μούρναου.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή αποθήκευση (αερίου) και φθάσαμε σε ένα επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών 80% κατά μέσον όρο μέχρι σήμερα, δύο μήνες νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν»,, είπε, σημειώνοντας πως η Νορβηγία παρέχει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ απ΄ ό,τι η Ρωσία.

«Αλλά όλα αυτά δεν είναι αρκετά: βλέπουμε πως η αγορά ηλεκτρισμού δεν λειτουργεί πια επειδή έχει διαταραχθεί μαζικά εξαιτίας της χειραγώγησης του Πούτιν», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε πως η Ρωσία επιλέγει τώρα να κάψει αέριο παρά να διανείμει τους όγκους που προβλέπονται από τα συμβόλαια στην Ευρώπη.

Δίνοντας απάντηση στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η αξιοπιστία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απειλείται καθώς μόνον μία τουρμπίνα λειτουργεί στον βασικό σταθμό συμπίεσης, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοικτό το ενδεχόμενο νέας διακοπής της τροφοδοσίας για «τεχνικούς λόγους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ από σήμερα το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Πλαφόν στα 60 δολάρια θα επιβληθεί και στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία. Για χαμηλότερο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι ζήτησε η Ουκρανία. Θα επηρεαστούν οι εξαγωγές στην Ασία, που γίνονται σε υψηλότερη τιμή από το πλαφόν.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο η Κίνα

Η Ρωσία θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή ενώ έχει μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.