ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Ερντογάν απειλεί με λουκέτο τις αμερικανικές βάσεις του Ιντσιρλικ και του Κιούρετσικ

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Αγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Αλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Αγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο Ζελένσκι-Ερντογάν η ασφάλεια και τα ενεργειακά έργα

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα βήματα συνεργασίας για την ασφάλεια, με ομάδες εργασίας να οριστικοποιούν λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση σε τεχνογνωσία και κοινά έργα υποδομής φυσικού αερίου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα συνεχίζει συνομιλίες για εκτόνωση της κρίσης με το Ιράν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία διατηρεί επαφές για αποκλιμάκωση του πολέμου και δεν εγκρίνει ούτε τις επιθέσεις κατά του Ιράν, ούτε τα αντίποινα του Ιράν σε χώρες της περιοχής.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών Επανάστασης σε κέντρο Oracle στο Ντουμπάι

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν ευθύνη για κυβερνοεπίθεση σε κέντρο δεδομένων της Oracle στο Ντουμπάι, ενώ ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν επίθεση και σε εγκαταστάσεις της Amazon στο Μπαχρέιν, μέσα σε αυξανόμενες εντάσεις στη Μ. Ανατολή.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σελέκ: Καταγγελία για «παρωδία» μετά την έβδομη αναβολή της δίκης στην Τουρκία

Για έβδομη φορά αναβλήθηκε η δίκη της γαλλοτουρκάλας κοινωνιολόγου Πινάρ Σελέκ στην Τουρκία, η οποία κατήγγειλε «παρωδία δικαιοσύνης». Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου μετά από σύντομη συνεδρίαση.