ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Ταραχές στη Σιέρα Λεόνε: Άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας

Προχθές Παρασκευή, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε σκοπό να υποκινήσει «εξέγερση» για να ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Στην άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Τετάρτη στους τομείς της Σιέρα Λεόνε που επλήγησαν από ταραχές με τουλάχιστον δέκα νεκρούς, διαδηλωτές και αστυνομικούς, προχώρησε χθες Σάββατο η Αστυνομία. «Η κατάσταση ασφαλείας βελτιώθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα, ιδίως στις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο (από τα επεισόδια), χάρη στη συμβολή» του στρατού, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γουίλιαμ Φάγια Σέλου, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. «Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (...) αίρεται με άμεση ισχύ», προστίθεται στο κείμενο. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 15:00 ως τις 07:00 (τοπικές ώρες· 18:00 ως 10:00 ώρες Ελλάδας) ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο την Τετάρτη, την ημέρα των αιματηρών επεισοδίων. Κατόπιν, μειώθηκε κατά μία ώρα.

Προχθές Παρασκευή, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε σκοπό να υποκινήσει «εξέγερση» για να ανατραπεί η κυβέρνησή του. Την Τετάρτη «η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Σιέρα Λεόνε δέχθηκαν επίθεση από «ανθρώπους η εξέγερση των οποίων ήταν προμελετημένη, καλά σχεδιασμένη, χρηματοδοτημένη και εκτελέστηκε με σοκαριστική βαρβαρότητα», υποστήριξε. Το πρώην κυβερνών κόμμα, στο στόχαστρο των συγκεκριμένων δηλώσεων του αρχηγού του κράτους, εξέφρασε την «ανησυχία του» και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδιώξουν «αποκλιμάκωση των εντάσεων και να αποφεύγουν εμπρηστικές ομιλίες και αβάσιμες δηλώσεις». Τουλάχιστον τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές και πολλά αστυνομικά τμήματα βανδαλίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον έξι πολίτες επίσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με υπεύθυνο στο νεκροτομείο της Φριτάουν. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς διαδηλωτές. Μη κατονομαζόμενες πηγές ανέβασαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον απολογισμό σε τουλάχιστον 21 νεκρούς διαδηλωτές. Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση είχε οργάνωση γυναικών του κλάδου του εμπορίου, ονόματι The Grassroots Women of Salone (σ.σ.: Salone λένε τη χώρα στην καθομιλουμένη πολλοί στη Σιέρα Λεόνε). Κάλεσε σε «ειρηνική συγκέντρωση» για να «προσελκυστεί η προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες και τα πολλά ακόμη προβλήματα που πλήττουν τις γυναίκες». Παρότι έχει υπέδαφος γεμάτο διαμάντια, η Σιέρα Λεόνε παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Η πρώην βρετανική αποικία με 7,5 εκατ. κατοίκους δεν είχε ξεπεράσει τον αντίκτυπο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου (1991-2002) και της επιδημίας του Έμπολα (2014-2016) όταν χτυπήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υποτιμώνται οι απώλειες από τον εμφύλιο στο Σουδάν, σύμφωνα με έρευνα

Σύμφωνα με μελέτη του London School of Hygiene and Tropical Medicine, μεταξύ του Απριλίου του 2023 και του Ιουνίου του 2024 καταγράφηκαν στην περιοχή της σουδανικής πρωτεύουσας και μόνο 61.000 θάνατοι απ’ όλες τις αιτίες.
Somalia-epithesi-tromokratiki energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Πολλές δεκάδες άνθρωποι κατηγορούνται για προδοσία στη Νιγηρία

Οι άνθρωποι αυτοί πήραν μέρος στις αιματηρές μαζικές κινητοποιήσεις του Αυγούστου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 32 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση στο Μογκαντίσου

«Πάνω από 32 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, και 63 άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Αμπντιφατάχ Άνταν Χασάν σε δημοσιογράφους.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Νιγηρία, 125 άτομα που συνδέονται με την Μπόκο Χαράμ καταδικάστηκαν

Η οργάνωση ξεκίνησε τις επιδρομές της στη χώρα το 2009 και έκτοτε χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οδηγώντας σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής.