ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: ΑΠΕ

Ταραχές στη Σιέρα Λεόνε: Άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας

Προχθές Παρασκευή, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε σκοπό να υποκινήσει «εξέγερση» για να ανατραπεί η κυβέρνησή του.

Στην άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Τετάρτη στους τομείς της Σιέρα Λεόνε που επλήγησαν από ταραχές με τουλάχιστον δέκα νεκρούς, διαδηλωτές και αστυνομικούς, προχώρησε χθες Σάββατο η Αστυνομία. «Η κατάσταση ασφαλείας βελτιώθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα, ιδίως στις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο (από τα επεισόδια), χάρη στη συμβολή» του στρατού, ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γουίλιαμ Φάγια Σέλου, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του. «Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (...) αίρεται με άμεση ισχύ», προστίθεται στο κείμενο. Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 15:00 ως τις 07:00 (τοπικές ώρες· 18:00 ως 10:00 ώρες Ελλάδας) ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο την Τετάρτη, την ημέρα των αιματηρών επεισοδίων. Κατόπιν, μειώθηκε κατά μία ώρα.

Προχθές Παρασκευή, σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είχε σκοπό να υποκινήσει «εξέγερση» για να ανατραπεί η κυβέρνησή του. Την Τετάρτη «η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Σιέρα Λεόνε δέχθηκαν επίθεση από «ανθρώπους η εξέγερση των οποίων ήταν προμελετημένη, καλά σχεδιασμένη, χρηματοδοτημένη και εκτελέστηκε με σοκαριστική βαρβαρότητα», υποστήριξε. Το πρώην κυβερνών κόμμα, στο στόχαστρο των συγκεκριμένων δηλώσεων του αρχηγού του κράτους, εξέφρασε την «ανησυχία του» και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδιώξουν «αποκλιμάκωση των εντάσεων και να αποφεύγουν εμπρηστικές ομιλίες και αβάσιμες δηλώσεις». Τουλάχιστον τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές και πολλά αστυνομικά τμήματα βανδαλίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Τουλάχιστον έξι πολίτες επίσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με υπεύθυνο στο νεκροτομείο της Φριτάουν. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς διαδηλωτές. Μη κατονομαζόμενες πηγές ανέβασαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον απολογισμό σε τουλάχιστον 21 νεκρούς διαδηλωτές. Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση είχε οργάνωση γυναικών του κλάδου του εμπορίου, ονόματι The Grassroots Women of Salone (σ.σ.: Salone λένε τη χώρα στην καθομιλουμένη πολλοί στη Σιέρα Λεόνε). Κάλεσε σε «ειρηνική συγκέντρωση» για να «προσελκυστεί η προσοχή στις οικονομικές δυσκολίες και τα πολλά ακόμη προβλήματα που πλήττουν τις γυναίκες». Παρότι έχει υπέδαφος γεμάτο διαμάντια, η Σιέρα Λεόνε παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο. Η πρώην βρετανική αποικία με 7,5 εκατ. κατοίκους δεν είχε ξεπεράσει τον αντίκτυπο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου (1991-2002) και της επιδημίας του Έμπολα (2014-2016) όταν χτυπήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 20 νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στην πολιτεία Μπόρνο

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 15 στρατιώτες και 5 μέλη πολιτοφυλακής σε επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Μπόρνο της Νιγηρίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το AFP.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αντιτρομοκρατική έρευνα για δύο συλλήψεις κοντά σε βάση

Η βρετανική αντιτρομοκρατική συνέλαβε δύο Λετονούς, 32 και 36 ετών, σε βάση της RAF στο Κέιμπριτζσιρ. Εντοπίστηκαν μετά από εύρεση εγκαταλειμμένου οχήματος και δεν συνδέονται με άλλο περιστατικό σε βρετανική βάση.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος στη συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Law στην Αθήνα, τονίζοντας την κοινή προσπάθεια για ασφάλεια και επιτυχία στο Visa Waiver Program.
κόσμος σε καφέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χειροβομβίδα σε καφετέρια στον Άγιο Παντελεήμονα – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δύο άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα σε καφετέρια στον Άγιο Παντελεήμονα τα ξημερώματα, χωρίς αυτή να εκραγεί. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί για την απομάκρυνσή της, ενώ παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.