Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δύνανται να δημιουργηθούν στην Ευρώπη, εφόσον αξιοποιηθούν οι δυνατότητες ανακύκλωσης στην κλωστοϋφαντουργία, με τα οφέλη να είναι πολλαπλάσια για την παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τεχνικής μελέτης ReHubs, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Euratex, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης, περί τις 15.000 νέες θέσεις εργασίας δύνανται να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά μέχρι το 2030, με τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη να υπολογίζονται μεταξύ 3,5 και 4,.5 δισ ευρώ.
Η πρωτοβουλία ReHubs εγκαινιάστηκε το 2020 και στοχεύει στην ανακύκλωση 2,5 εκατ τόνων κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων έως το 2030, ποσό που αποτελεί ένα μικρό μόλις τμήμα των 7,5 εκατ τόνων αποβλήτων που η Ευρώπη δημιουργεί. Σήμερα δε συλλέγεται μόλις το 30%-35% αυτών, ενώ εφόσον γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ανακύκλωσης, δύναται να δημιουργηθεί ένας δυναμικός κλάδος με ετήσιο τζίρο μεταξύ 6 και 8 δισ ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 85% των ευρωπαϊκών κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων προέρχεται από τα ιδιωτικά νοικοκυριά, ενώ περίπου το 99% είναι κατασκευασμένο από παρθένες ίνες, τα οποία είναι ιδανικά επιλέξιμα προς ανακύκλωση.
Σύμφωνα μάλιστα με την κοινοτική νομοθεσία, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να συλλέγουν χωριστά τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα μέσα στα επόμενα δύο έτη. Ωστόσο, δεν υφίσταται στην παρούσα φάση σχετικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας, ώστε να υλοποιηθεί η αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα πάντως με την Euratex, απαιτούνται επενδύσεις της τάξεως των 6-7 δισ ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει να υλοποιείται μεγαλης κλίμακας ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων ίνα-προς-ίνα σε ποσοστό μεταξύ 18% και 26%. Για τον σκοπό αυτό, προβλέπεται συνεργασία με μεγάλους και μκρομεσαίους παράγοντες όλης της αλυσίδας και χαρτοφυλάκιο 4 αρχικών έργων, στα οποία περιλαμβάνεται η χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων ινών στην βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο project με τίτλο “Transform Waste Into Feedstock” στοχεύει στην δημιουργία αρχικών εγκαταστάσεων ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων δυναμικότητας 50.000 τόνων, μέχρι το 2024. Μέχρι το 2030 δε, εκτιμάται ότι θα έχει δημιουργηθεί ένας δυναμικός και κερδοφόρος κλάδος, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης.