Την αύξηση της παραγωγής μόνο κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν οι χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ ΟΠΕΚ+ σε σημερινή συνεδρίαση μέσω διαδικτύου. Δεν υπήρξαν συζητήσεις για το εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αυτή την αύξηση της παραγωγής που στη συνέχεια θα μοιραστεί αναλογικά μεταξύ των μελών, ενώ για τον μήνα που διανύουμε ισχύει η παλαιότερη δέσμευση να προσθέσει στην αγορά περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα.
Η αύξηση προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στους καταναλωτές που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Με τη δημοσίευση των πληροφοριών για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ το αργό σημείωσε άνοδο 1,6% στα 102,12 δολάρια το βαρέλι.
«Από την προοπτική της παγκόσμιας ισορροπίας, η σημερινή ελάχιστη αύξηση των ποσοστώσεων -η μικρότερη από το 1986 σε απόλυτες τιμές και η μικρότερη ποτέ σε ποσοστιαίες τιμές- είναι απλώς "θόρυβος"», δήλωσε ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος του Rapidan Energy Group με έδρα την Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές, που έχουν ενισχυθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης και της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και χωρών της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας, οδηγώντας σε πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών καθώς και σε αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα και αρνείται να υιοθετήσει μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής.
Στόχος του ΟΠΕΚ+ ήταν έως τον Σεπτέμβριο να έχει περιορίσει σταδιακά όλες τις μειώσεις-ρεκόρ της παραγωγής που εφάρμοσε το 2020, μετά το πλήγμα που υπέστη η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Έως τον Ιούνιο, ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ ήταν σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα όρια, καθώς οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων κρατών και οι χαμηλές επενδύσεις σε άλλες χώρες έπληξαν την ικανότητά του καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή.