ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μικρές τροποποιήσεις στο αμφιλεγόμενο προσχέδιο του Συντάγματος της Τυνησίας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το άρθρο 55 το οποίο, όπως είχαν επισημάνει, επέτρεπε στις αρχές να περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών.

Την νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ δημοσίευσε τροποποιημένη εκδοχή του προσχεδίου του για το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου, όμως το κείμενο εξακολουθεί να προβλέπει διευρυμένες εξουσίες για τον επικεφαλής του κράτους. Στη νέα εκδοχή του προσχεδίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης γύρω στα μεσάνυκτα ο Σάγεντ έχει τροποποιήσει δύο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα άρθρα, το ένα από τα οποία αναφερόταν στη θέση του ισλάμ στη χώρα και το άλλο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Στο άρθρο 5 του νέου Συντάγματος ο Τυνήσιος πρόεδρος πρόσθεσε την υπόμνηση «στη βάση ενός δημοκρατικού συστήματος» στη φράση η οποία ανέφερε ότι η Τυνησία «αποτελεί μέρος της ισλαμικής κοινότητας» και ότι «το Κράτος πρέπει να εργάζεται για να πετύχει τους στόχους του ισλάμ». Το άρθρο αυτό είχαν επικρίνει έντονα υπέρμαχοι του διαχωρισμού κράτους- θρησκείας, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Η Διεθνής Αμνηστία είχε εκτιμήσει ότι το άρθρο αυτό θα μπορούσε «να επιτρέψει τις διακρίσεις εις βάρος άλλων θρησκευτικών ομάδων».

Λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση του νέου προσχεδίου ο Σάγεντ είχε ανακοινώσει ότι «θα προστεθούν διευκρινίσεις (στο πρώτο κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου) προκειμένου να αποφευχθεί κάθε σύγχυση και παρερμηνεία». Η άλλη αλλαγή αφορά το άρθρο 55 για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. «Κανένας περιορισμός δεν μπορεί να επιβληθεί στα δικαιώματα και τις ελευθερίες που εγγυάται το παρόν Σύνταγμα, αν αυτό δεν προβλέπεται από έναν νόμο ή δεν αποτελεί αναγκαιότητα που επιβάλει η δημοκρατική τάξη», αναφέρει πλέον το άρθρο. Επίσης ενδεχόμενοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν μόνο «με στόχο να προστατευθούν τα δικαιώματα των πολιτών ή για τις ανάγκες της δημόσιας ασφάλειας, της εθνικής άμυνας ή της δημόσιας υγείας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το άρθρο 55 το οποίο, όπως είχαν επισημάνει, επέτρεπε στις αρχές να περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών. Κατά τα άλλα ο Σάγεντ δεν προχώρησε σε άλλες αλλαγές στο προσχέδιο του Συντάγματος που προωθεί και το οποίο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το κοινοβουλευτικό σύστημα που ισχύει στην Τυνησία από το 2014. Οι διατάξεις του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την επιβολή ενός προεδρικού συστήματος που δίνει ευρείες εξουσίες στον επικεφαλής του κράτους, αποδυναμώνουν τον ρόλο του κοινοβουλίου και του δικαστικού συστήματος. Παράλληλα περιλαμβάνει διάταξη, σύμφωνα με την οποία «σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, ο πρόεδρος μπορεί να παρατείνει τη θητεία του».

Ήδη η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο πρόεδρος έχει σκοπό να αναιρέσει κάθε πρόοδο στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της Τυνησίας μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, που σήμανε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Στις 25 Ιουλίου 2021 ο Σάγεντ, έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου, ανέστειλε το κοινοβούλιο και απέπεμψε την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας ο ίδιος ευρείες εξουσίες και κυβερνώντας με διατάγματα. Ο πρόεδρος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Τυνησίας, ορίζει την πολιτική της χώρας, διαμορφώνει τους νόμους και μπορεί να υποβάλει άμεσα νομοθετικά κείμενα στο κοινοβούλιο. Ο Σαντόκ Μπελαΐντ, πρώην καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου που είχε διοριστεί από τον Σάγεντ για να καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, πήρε αποστάσεις από το τελικό κείμενο του προσχεδίου εκτιμώντας ότι «μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα δικτατορικό καθεστώς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαέξι νεκροί μετανάστες εντοπίστηκαν κοντά στις ακτές της Τυνησίας

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση καθώς έχει αντικαταστήσει τη Λιβύη ως τη βασική χώρα αναχώρησης των μεταναστών που κατάγονται είτε από την την ίδια είτε από άλλες χώρες της Αφρικής.
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί 9 μετανάστες μέσα σε ακυβέρνητο πλοίο στα ανοιχτά της Τυνησίας

Το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 50 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, είχε αποπλεύσει «από τα παράλια γειτονικής χώρας» και εντοπίστηκε σήμερα από την τυνησιακή ακτοφυλακή στα ανοιχτά της πόλης Ζαρζίς.
ΔΙΕΘΝΗ

«Ελεημοσύνη» για τον πρόεδρο της Τυνησίας το ποσό που χορηγεί η ΕΕ

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χορηγεί «γρήγορα» τα ποσά που προβλέπονταν στο πλαίσιο συμφωνίας με την Τυνησία ώστε να μειωθούν οι αφίξεις μεταναστών από τη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Τυνησίας με 19 νεκρούς

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πέντε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες έχουν βυθιστεί στα ανοικτά της πόλης Σφαξ, στη βόρεια Τυνησία, με αποτέλεσμα 67 άνθρωποι να αγνοούνται και εννέα να έχουν χάσει τη ζωή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Kατηγορίες προς τον πρόεδρο Σάγεντ ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δικτατορία

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα.
Tunisia
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρή πολιτική κρίση στην Τυνησία, ο πρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία

«Περνάμε τις πιο λεπτές στιγμές στην ιστορία της Τυνησίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μπραντεφέρ με το Ενάχντα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής.