ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Tυνησία: O πρώην πρωθυπουργός καταδικάστηκε για σχέσεις με τζιχαντιστές

Ο Aλί Λαραγέντ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της βορειοαφρικανικής χώρας από το 2013 έως το 2014, είναι ανώτερο στέλεχος του ισλαμιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης Ενάχντα και κύριος αντίπαλος του προέδρου Κάις Σαΐντ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας, Αλί Λαραγέντ, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της διευκόλυνσης της αποστολής τζιχαντιστών στη Συρία την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Λαραγέντ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της βορειοαφρικανικής χώρας από το 2013 έως το 2014, είναι ανώτερο στέλεχος του ισλαμιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης Ενάχντα και κύριος αντίπαλος του προέδρου Κάις Σαΐντ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας βρίσκεται στη φυλακή από το 2022.

Το πρακτορείο ειδήσεων TAP, επικαλούμενο δικαστική πηγή, ανέφερε ότι οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένων ηγετών της αντιπολίτευσης, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, κατηγορούμενα για συνωμοσία, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 18 και 36 ετών.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τις συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες και τις ποινές που επιβλήθηκαν ως επικίνδυνη κλιμάκωση μιας εκστρατείας που στοχεύει την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς και ισχυρίζεται ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη.

Το κόμμα Ενάχντα αρνείται ότι συνδέεται με την τρομοκρατία, ισχυριζόμενο ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί μέρος της εκστρατείας του προέδρου κατά των αντιφρονούντων. Το 2021 ο Σάιντ επέκτεινε τις εξουσίες του, διέλυσε το κοινοβούλιο και κυβέρνησε με διατάγματα, υπενθυμίζει το Reuters.

Μετά την επανάσταση του 2011, χιλιάδες Τυνήσιοι ταξίδεψαν στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Το κόμμα Ενάχντα έχει επικριθεί έντονα για τη διευκόλυνση της αποχώρησής του όσο βρισκόταν στην εξουσία. Η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη φυλακή δύο κληρικοί και συνεργοί για κύκλωμα ναρκωτικών - μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν τέσσερα άτομα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών και μεταναστών. Ανάμεσά τους γνωστός κληρικός, ενώ αρχηγικό ρόλο φέρεται να έχει 52χρονη που αναμένεται να απολογηθεί αύριο.
AML καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 11 χρόνια φυλάκιση στην Τσιάν για απάτη με bitcoin $6 δισ.

Η Ζιμίν Τσιάν, γνωστή ως «θεά του πλούτου», καταδικάστηκε στο Λονδίνο σε 11 χρόνια και 8 μήνες για ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονταν από κολοσσιαία απάτη τύπου «πυραμίδας» με πάνω από 128.000 θύματα και κατάσχεση 61.000 bitcoin.
Μαχμούντ Αμπάς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμπάς δεσμεύεται για άμεση έκδοση του υπόπτου της επίθεσης του 1982

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση του Χισάμ Χαρμπ, ύποπτου για επίβλεψη της επίθεσης το 1982 στο Παρίσι, στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες.
Εκρέμ Ιμάμογλου στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο ο Ιμάμογλου: Κατηγορείται για 142 αδικήματα στην Τουρκία

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διώκεται για 142 αδικήματα, κυρίως απάτη και ξέπλυμα, με ποινή που μπορεί να φτάσει τα 2.340 έτη, σύμφωνα με κατηγορητήριο της εισαγγελίας που ξεπερνά τις 3.700 σελίδες.