ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πανόραμα Στοκχόλμης Σουηδίας
Η Στοκχόλμη εντυπωσιάζει με τα πολύχρωμα κτίρια και το γραφικό της τοπίο, ιδανικός προορισμός διακοπών.

Σουηδία: 9,2 εκατ. ευρώ στον ΔΟΜ για αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης

Η Σουηδία θα διαθέσει 9,2 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για επαναπατρισμό μεταναστών, καθώς και για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Σουηδία αποφάσισε να χορηγήσει 9,2 εκατομμύρια ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που βρίσκονται στη Σουηδία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από το Ιράκ, τη Σομαλία, το Ουζμπεκιστάν και την Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Μετά τη μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στη Σουηδία κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού κύματος του 2015, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της αριστεράς και της δεξιάς ενίσχυσαν τους κανόνες για το άσυλο.

Υποστηριζόμενη στο Κοινοβούλιο από τους Δημοκράτες της Σουηδίας, ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα, η νυν κυβέρνηση εισήγαγε όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς μετά την άνοδό της στην εξουσία το 2022.

Η βοήθεια που θα χορηγηθεί «θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αυξηθούν οι επιστροφές από τη Σουηδία και την ΕΕ και για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από το Ιράκ, τη Σομαλία, το Ουζμπεκιστάν και την Τυνησία», έγραψε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Ένα μέρος από αυτά τα 100 εκατομμύρια κορώνες (9,23 εκατομμύρια ευρώ) που θα δοθούν στην υπηρεσία του ΟΗΕ, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την «ενίσχυση των συνθηκών επιστροφής στη Συρία και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην Ουκρανία» , προσθέτει.

«Η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων κατά τη διάρκεια της μαζικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» , διευκρινίζει ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Ο ΔΟΜ υποστηρίζει προγράμματα «βοήθειας στην εθελούσια επιστροφή (AVR)»  σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης «δεν διευκολύνει ούτε εφαρμόζει τις απελάσεις και παρεμβαίνει μόνο όταν ένα πρόσωπο έχει δώσει τη σαφή συγκατάθεσή του για να λάβει βοήθεια» , δήλωσε ο ΔΟΜ σε ανακοίνωσή του της 12ης Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ericsson
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράκ ανακάλεσε τις άδειες εργασίας υπαλλήλων της σουηδικής Ericsson

Το Ιράκ έδωσε χθες εντολή να απελαθεί η Σουηδή πρεσβευτής στη Βαγδάτη και ανακάλεσε τον επιτετραμμένο του στη Σουηδία, αντιδρώντας στη νέα βεβήλωση αντιτύπου του Κορανίου στην Στοκχόλμη.
Ουλφ Κρίστερσον
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κρίστερσον στηρίζει τη Γερμανία για την υβριδική επίθεση της Ρωσίας

Η Σουηδία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Στοκχόλμη για εξηγήσεις, εκφράζοντας έντονη διαμαρτυρία για την «υβριδική επίθεση» με drone στη Λειψία. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη στήριξη σε Γερμανία και Ουκρανία.
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ για τέσσερις γαλλικές φρεγάτες FDI

Η Σουηδία υπέγραψε σύμβαση 4,3 δισ. ευρώ για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών, ενισχύοντας την αντιαεροπορική της άμυνα. Η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2030. Η συμφωνία σχετίζεται με τα νέα δεδομένα ασφαλείας στη Βαλτική.
Φρεγάτα πολεμικού ναυτικού
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη αναπτύσσονται στη Φινλανδία

Ο σουηδικός στρατός θα στηρίζει τη Φινλανδία με μαχητικά Gripen και κορβέτες έως το 2026, ενισχύοντας την επιτήρηση των συνόρων. Οι δύο χώρες, νέες στο ΝΑΤΟ, ενδυναμώνουν τη διμερή τους αμυντική συνεργασία απέναντι στη Ρωσία.
Φρεγάτα Belharra λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ με Γαλλία για αγορά 4 φρεγατών

Η Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις φρεγάτες από τον γαλλικό όμιλο Naval Group για 4,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 31 Αυγούστου στη Στοκχόλμη, παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Η πρώτη φρεγάτα παραδίδεται το 2030.
Σημαία Τυνησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Βρέθηκαν πτώματα σε αποσύνθεση στα ανοιχτά της χώρας

Τρία πτώματα σε προχωρημένη αποσύνθεση εντοπίστηκαν ανοιχτά της Τυνησίας από πλοίο ΜΚΟ, σύμφωνα με το ιταλικό Λιμενικό. Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκε και τέταρτο πτώμα στην ίδια θαλάσσια περιοχή.