Σκληρό μήνυμα προς την Ευρώπη θέλησε να στείλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που δήλωσε σήμερα ότι η συνέχιση της χρήσης κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές αυξήσεις των τιμών στις ενεργειακές αγορές, πλήττοντας τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη με ακόμη υψηλότερες τιμές.
«Ναι γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους» , δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. «Πάντως αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα αυτού του είδους των ενεργειών να είναι μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στην spot αγορά και μια αύξηση του κόστους των ενεργειακών πόρων για τους τελικούς καταναλωτές».
«Όλα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι περιορισμοί που θέτουν οι κυρώσεις στη Ρωσία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες που τις επιβάλλουν. Η περαιτέρω χρήση των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές, χωρίς υπερβολή, ακόμη και καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».
Υπενθυμίζουμε πως υπό κατάρρευση βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου της Γερμανίας, η Uniper, που ζήτησε διάσωση από το Βερολίνο. Η Uniper είναι το πρώτο μεγάλο εταιρικό θύμα της μείωσης των ροών φυσικού της Μόσχας στις ευρωπαϊκές ροές φυσικού αερίου.
Η Uniper, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, πρότεινε στην κυβέρνηση να λάβει μετοχές της, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση του χρέους της, μέσω της αύξησης της πιστωτικής διευκόλυνσης που υποστηρίζεται από το κράτος.
Επίσης από τα τέλη Ιουνίου η Γερμανία έχει τεθεί σε «επίπεδο συναγερμού», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να μειώνει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με το Βερολίνο να δέχεται ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα λόγω και της πολύ υψηλής εξάρτησής του από τη ρωσική ενέργεια. «Η μείωση των ροών είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχει φθάσει στο σημείο μηδέν. Η αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Έχουμε μία στιγμή Lehman Brothers για το ενεργειακό σύστημα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ.
Επίσης η κρίση έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γερμανία, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.