Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s θεωρεί πλέον πως η Ρωσική Ομοσπονδία κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό δημόσιο χρέος της και σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι κατέληξε σε αυτή την άποψη διότι η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τόκους δυο κρατικών ομολόγων, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος τριάντα ημερών χθες Δευτέρα.
Η προηγούμενη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας ανάγεται στον προηγούμενο αιώνα, όταν η Μόσχα δεν αποπλήρωσε τους διεθνείς πιστωτές της το 2018 μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων. Σύμφωνα με τα έγγραφα για τα ομόλογα των οποίων η περίοδος χάριτος έληξε την Κυριακή, οι κάτοχοι μπορούν να προκαλέσουν οι ίδιοι χρεοκοπία, εάν οι ιδιοκτήτες του 25% των ανεξόφλητων ομολόγων συμφωνήσουν ότι έχει συμβεί ένα "γεγονός αθέτησης". Με την παρέλευση της τελικής προθεσμίας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο τι θα κάνουν στη συνέχεια οι επενδυτές.
Η πιο πρόσφατη στάση πληρωμών της Ρωσίας σημειώθηκε το 1998 και προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση που υπέστη το νόμισμά της, το ρούβλι, όμως σε εκείνη την περίπτωση είχαν επηρεαστεί μόνο οι εγχώριοι πιστωτές του ρωσικού δημοσίου.
Αξιοσημείωτα, η κήρυξη στάσης πληρωμών αυτή τη φορά δεν οφείλεται σε έλλειψη ρευστού του ρωσικού κράτους –τα ταμεία της Μόσχας είναι γεμάτα, χάρη στις υψηλές τιμές της ενέργειας– αλλά σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διεκπεραίωση πληρωμών, λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεσή τους.
Επί μήνες, η χώρα έβρισκε τρόπους να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Αλλά την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια παγιδευμένων πληρωμών τόκων που έπρεπε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός χρεοκοπίας αν χαθεί.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τη λήξη περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Περίπου το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα που φτάνουν τα περίπου 300 δισ. δολάρια, μπλοκαρίστηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση αφού η Μόσχα απέστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει κάνει κανονικά τις πληρωμές και το γεγονός πως εμποδίζονται εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης «δεν είναι δικό μας πρόβλημα», έκρινε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Για τη ρωσική κυβέρνηση, πρόκειται για «τεχνητή» στάση πληρωμών.
Η Ρωσία φέρεται αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.
Εδώ και καιρό η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει τα χρήματα να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας την αθέτηση πληρωμών τεχνητή, καθώς οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους από το να λάβουν μετρητά. Σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αθέτηση πληρωμών έδειξαν πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη ρωσική οικονομία.
Η Ρωσία έχει αντιταχθεί στον χαρακτηρισμό της αθέτησης πληρωμής ως «χρεοκοπία» λέγοντας ότι διαθέτει τα κεφάλαια για να καλύψει οποιουσδήποτε λογαριασμούς και έχει αναγκαστεί να μην πληρώσει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει στην εξυπηρέτηση του ανεξόφλητου κρατικού χρέους της ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρούβλια, λόγω «ανωτέρας βίας» που δημιουργούν οι δυτικές κυρώσεις, όπως σημείωσε .