ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's στις 13 Σεπτεμβρίου

Το... προαίσθημα κορυφαίου στελέχους της Moody's για μια «ευχάριστη, Παρασκευή και 13 Σεπτεμβρίου». Εισροές κεφαλαίων έως 20 δισ. στα ομόλογα θα φέρει η τρίτη αναβάθμιση, εκτιμά ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

Με μια χαρακτηριστική χιουμοριστική φράση, κορυφαίο στέλεχος του οίκου Moody's άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο στην επενδυτική κατηγορία, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση από τον μοναδικό οίκο, ο οποίος κρατάει ακόμη τη χώρα ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Κόλιν Έλις, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής πιστωτικών θεμάτων της Moody's Investors Service, ερωτήθηκε σήμερα σε συζήτηση στο συνέδριο του Economist για τη διαφορετική στάση που κρατά ο οίκος από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης έναντι της Ελλάδας, οι οποίοι ήδη έχουν αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο Έλις εξήγησε ότι ο οίκος δεν ακολουθεί τους άλλους, αλλά πάντα υπάρχει η πρόκληση για το αν έχει αποδώσει κάθε φορά τη σωστή βαθμολογία. Όπως είπε, αυτά τα θέματα αποφασίζεται σε επιτροπές, όπου κάθε φορά γίνεται πραγματική συζήτηση. Η βαθμολογία Ba1 που έχει δώσει στην Ελλάδα η Moody's ήδη στέλνει ένα σήμα ότι η χώρα είναι πιστωτικά ισχυρή και δεν αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

«Μια ευχάριστη Παρασκευή και 13»

Όσον αφορά τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, ο Έλις σημείωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί από το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που επιβάλλει να γίνονται δύο φορές κάθε χρόνο οι αξιολογήσεις των κρατών από τους οίκους. Η επόμενη ημερομηνία αξιολόγησης της Ελλάδας είναι την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου και, όπως σημείωσε, θεωρεί βέβαιο ότι θα συζητηθεί η αναβάθμιση της Ελλάδας. Απέφυγε να προβλέψει ευθέως το αποτέλεσμα, αλλά είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ένα προαίσθημα ότι θα είναι μια πολύ πιο ευχάριστη ημέρα από την Παρασκευή και 13 της γνωστής σειράς ταινιών θρίλερ».

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Έλις συμφώνησε με τους ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να προχωρήσουν και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έδωσε έμφαση στο δικαστικό σύστημα, για το οποίο περιλάβει εκτενείς αναφορές στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα η Moody's.

Εισροές έως 20 δισ.

Η πιθανή αναβάθμιση της χώρας από τη Moody's τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα, όσον αφορά τις ροές επενδυτικών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα από διεθνή funds. Στο ίδιο πάνελ, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, εξήγησε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η αναβάθμιση και από τον τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι, με βάση αναλύσεις που έχουν γίνει, η αναβάθμιση από δύο οίκους φέρνει εισροές στα ομόλογα 6 - 10 δισ. ευρώ, αλλά με την επενδυτική βαθμίδα και από τους τρεις οι εισροές διπλασιάζονται και φθάνουν έως 20 δισ.

Τα δύο στελέχη της Κομισιόν που συμμετείχαν στη συζήτηση, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών, Ντέκλαν Κοστέλο και ο επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών στην Ελλάδα, Μάρτιν Μπίστερμπος, επιβεβαίωσαν τη μεγάλη πρόοδο της οικονομίας.

«Όλοι οι δείκτες για την Ελλάδα δείχνουν στη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Κοστέλο, σημειώνοντας ότι η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και θα έχει ανάπτυξη πάνω από 2%, υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είπε, πάντως, ότι η χαμηλή παραγωγικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Σχετικά με τις συζητήσεις που θα γίνουν με την κυβέρνηση το φθινόπωρο για το τετραετές πρόγραμμα που προβλέπεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό που θα συζητηθεί θα είναι όχι το ύψος, αλλά η κατανομή των δαπανών.

Ο Μ. Μπίστερμπος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης, που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1%, εξαιτίας και της γήρανσης του πληθυσμού -όπως επισήμανε, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τις επόμενες πέντε δεκαετίες. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετά να κάνει για το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, σημειώνοντας ότι για το δημόσιο χρέος απαιτούνται πολλά χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων και θα πρέπει να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των δανείων που έχουν περάσει από τις τράπεζες στους servicers.

Ο κ. Τσάκωνας υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για το μέλλον. Για παράδειγμα, όχι μόνο να φθάσει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά να επιστρέψει στο A+ που είχε πριν την κρίση. Επίσης, να μειωθεί το σπρεντ στα επίπεδα της Πορτογαλίας. Παράλληλα, να συνεχίσει να μειώνεται το καθαρό χρέος, δηλαδή το δημόσιο χρέος μετά την αφαίρεση των διαθεσίμων και με την προσθήκη των καθυστερούμενων οφειλών του κράτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση, κλειδί ο τραπεζικός τομέας

Ο οίκος διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία της Ελλάδας στο Ba1, δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από το investment grade. Τονίζει τη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα και τη συστηματική δημοσιονομική υπεραπόδοση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Προάγγελος αναβάθμισης της Ελλάδας η βαθμολογία της Eurobank

Ο οίκος αναβάθμισε σε Baa2 μακροπρόθεσμους τίτλους, ένα σκαλοπάτι πάνω από το investment grade. Για πρώτη φορά τράπεζα «προπορεύεται» του Δημοσίου. Τι θα «δει» η Moody's για την Ελλάδα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εποχή της «σφιχτής» διαχείρισης και τα δύο «βαρίδια» στον προϋπολογισμό

Για λίγα... χιλιοστά απέφυγε η Ελλάδα τη λιτότητα την επόμενη τετραετία και εξασφάλισε πρόσθετο χώρο 4 δισ. Συντάξεις και εξοπλισμοί θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Πώς μπορεί να ανοίξει χώρος για επιπλέον παροχές.