ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Ο. Σολτς: Μην πέσει η Δύση στην παγίδα που θέλει να στήσει ο Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία ενώ η Ρωσία έχει πλέον αποκοπεί από την τεχνολογική πρόοδο.

Να μην πέσει η Δύση στην παγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που θέλει να χωρίσει τη Δύση στην ομάδα των G7 και τα υπόλοιπα κράτη προειδοποιεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, καθώς έχουν ήδη αποδυναμώσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία. 

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει χωριστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF από το Σλος Ελμάου στην 'Ανω Βαυαρία, όπου πραγματοποιείται από χθες, Κυριακή, η σύνοδος κορυφής της G7 και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη σύνοδο έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Αργεντινή. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν συντάχθηκε με τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Πρέπει τώρα να δείξουμε αλληλεγγύη, γιατί η πολεμική επίθεση έχει συνέπειες σε όλον τον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καγκελάριος ανέφερε ότι από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθούν σήμερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, όταν λ.χ. έχει φέτος πωληθεί περίπου 30% περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο απ' ό,τι πέρυσι, ο καγκελάριος τόνισε ότι οι κυρώσεις συνέβαλαν «στην σημαντική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Ρωσία έχει πλέον αποκοπεί από την τεχνολογική πρόοδο.

Ως προεδρεύων της Ομάδας των Επτά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «λέσχη για το κλίμα», με στόχο τη διευκόλυνση της διακρατικής συνεργασίας για περιβαλλοντικές πολιτικές. «Αφορά τη συνεργασία μεταξύ χωρών οι οποίες είναι πρόθυμες να καταστούν ουδέτερες σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα», διευκρίνισε ο καγκελάριος. Η Γερμανία θέλει να το επιτύχει έως το 2045, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εκφράζονται πιο επιφυλακτικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τουσκ εκφράζει ικανοποίηση για την συνομιλία Σολτς με Πούτιν

«Χάρηκα που άκουσα ότι ο καγκελάριος όχι μόνο καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα αλλά και ότι επανέλαβε την πολωνική θέση: τίποτε για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν να τιμωρηθεί για τις κτηνωδίες, δήλωσε η σύζυγος του Ναβάλνι

«Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία» τόνισε η Γιούλια Ναβάλναγια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Γερμανία για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Β. Πούτιν

Για άμεση απειλή στο εσωτερικό της Γερμανίας έκανε λόγο ο αρχηγός της της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος (BfV), σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού.