Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Κλάους Μίλερ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.
Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.
«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.
Η Γερμανία έχει τεθεί σε «επίπεδο συναγερμού», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να μειώνει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με το Βερολίνο να δέχεται ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα λόγω και της πολύ υψηλής εξάρτησής του από τη ρωσική ενέργεια. «Η μείωση των ροών είναι τόσο μεγάλη που πλέον έχει φθάσει στο σημείο μηδέν. Η αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Έχουμε μία στιγμή Lehman Brothers για το ενεργειακό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρωτοφανή προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ενέργεια. Εδώ και μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μειώνει σταδιακά τις προμήθειες σε προφανή αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία, θέτοντας σε κίνδυνο τα αποθέματα για το χειμώνα.
Ο αυξημένος συναγερμός αυστηροποιεί την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα επαναλειτουργήσουν. Ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι είναι επίσης ένα μήνυμα προς την Ευρώπη να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Το στάδιο του συναγερμού δίνει επίσης στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να θεσπίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλήσουν τις αυξήσεις του κόστους στους καταναλωτές.
«Θα είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, γεμάτος εμπόδια, αλλά θα πρέπει να τον διανύσουμε. Ακόμη και εάν δεν είναι αισθητό σε όλους, βρισκόμαστε, ήδη, σε κρίση στην αγορά φυσικού αερίου», τόνισε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, θέσπισε την αρχική φάση «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ώθησαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για πιθανή διακοπή της προμήθειας. Το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης» θα περιλαμβάνει τον κρατικό έλεγχο της διανομής.
Η κρίση έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γερμανία, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.