ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία για ενίσχυση του ελέγχου στα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία και ανέφερε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Συμφωνία στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screaning και δεδομένα Εurodac), επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης. Όπως ανακοίνωσε στο twitter, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Ο Ζ. Νταρμανίν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανίν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν. Από την άλλη, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο Μ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιτάχυνση επιστροφών των παράνομων μεταναστών ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει την αποφασιστικότητά του «να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα».
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκτό από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε προς στους ευρωβουλευτές ότι «το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα μειώσει τη μεταναστευτική πίεση από τη Μ. Ανατολή η ΕΕ

Όπως αναφέρει ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, συμφωνίες όπως αυτή με την Αίγυπτο που επενδύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας βοηθούν στο να περιοριστεί η εγκληματική δραστηριότητα διακίνησης ανθρώπων.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ για μεταναστευτικό

Από το συνολικό αυτό ποσό, η Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δυο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν, ενώ πήρε το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος.