ΓΔ: 1419.37 0.88% Τζίρος: 44.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:17:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Πούτιν πρέπει να διωχθεί ποινικά, εκτιμά ο πρόεδρος της Τσεχίας

Ο Μίλος Ζέμαν, παρά την αρχική στήριξή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλάζει πλήρως στάση και τονίζει ότι ο Πούτιν, πέραν όλων των άλλων, καταστρέφει και την ίδια τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν προσπάθησε να υποβαθμίσει την προηγούμενη ισχυρή υποστήριξή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Euractiv. Τώρα ζητά να διωχθεί ο Ρώσος πρόεδρος από διεθνές δικαστήριο για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί σε δίκη πολέμου για την εισβολή στην Ουκρανία και επίσης να δικαστεί στη Ρωσία, καθώς έσπρωξε τη χώρα του στην απομόνωση και επιβράδυνε την ανάπτυξή της, δήλωσε ο Μίλος Ζέμαν σε συνέντευξή του στο ουκρανικό γραφείο του Radio Free Europe (RFE), όπως μετέδωσε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο παρελθόν, ο Ζέμαν έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον Πούτιν και έχει τηρήσει φιλική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και εις βάρος των τσεχικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ωστόσο, μετά την εισβολή, άλλαξε γνώμη. Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είχε εκτιμήσει λάθος τον Ρώσο ηγέτη, λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τον είχε χτυπήσει σαν «κρύο ντους».

Ο Ζέμαν, ο οποίος δεν εμπιστευόταν τις προβλέψεις για την επερχόμενη σύγκρουση, δήλωσε ότι ο Πούτιν επέλεξε την εισβολή για την Ουκρανία, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό θα προκαλούσε μεγάλης κλίμακας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του.

Ο Ζέμαν είπε ότι αν και δεν ήταν οπαδός των οικονομικών κυρώσεων, τώρα αυτό ήταν ένα λειτουργικό μέσο που είχε η Ευρώπη. Ωστόσο, η Ρωσία έχει οικονομικά αποθέματα για να συνεχίσει τον πόλεμο, μεταξύ άλλων, χάρη στα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Ζέμαν.

Μετά τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας το 2014, ο Ζέμαν ήταν από τους πιο ηχηρούς επικριτές των αντιρωσικών κυρώσεων που ψήφισε η ΕΕ ως αντίδραση σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ ψήφισε πρόσφατα την έκτη δέσμη κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Ζέμαν δήλωσε ότι παράλληλα με τις κυρώσεις, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να ανοίγει την αγορά της στην Ουκρανία και το αντίστροφο, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να μετατραπεί σε «πόλεμο φθοράς». Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι εχθροπραξίες να δώσουν τη θέση τους σε διπλωματικές συνομιλίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η λύση είναι ακόμη μακριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο

Το πάγωμα του πολέμου, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος, είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Lloyd-Austin-ypourgos-Amynas-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Λ. Όστιν: Ο Πούτιν δεν θα υπαγορεύσει στην Ουκρανία τι πρέπει να κάνει

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στραστεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός

Ο Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία και Πολωνία εντείνουν τις προσπάθειες για νέα βοήθεια στο Κίεβο

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία και τον Πούτιν πως δεν θα ολοκληρωθούν τα σχέδιά τους. Το 45ο πακέτο βοήθειας στέλνει η Πολωνία στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενάντια στη πρόταση Μακρόν για Ολυμπιακή εκεχειρία Ζελένσκι και Πούτιν

Η πρόταση που διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και αργότερα συζητήθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στη διακοπή των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.