Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν προσπάθησε να υποβαθμίσει την προηγούμενη ισχυρή υποστήριξή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Euractiv. Τώρα ζητά να διωχθεί ο Ρώσος πρόεδρος από διεθνές δικαστήριο για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί σε δίκη πολέμου για την εισβολή στην Ουκρανία και επίσης να δικαστεί στη Ρωσία, καθώς έσπρωξε τη χώρα του στην απομόνωση και επιβράδυνε την ανάπτυξή της, δήλωσε ο Μίλος Ζέμαν σε συνέντευξή του στο ουκρανικό γραφείο του Radio Free Europe (RFE), όπως μετέδωσε το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο παρελθόν, ο Ζέμαν έχει συναντηθεί επανειλημμένα με τον Πούτιν και έχει τηρήσει φιλική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και εις βάρος των τσεχικών υπηρεσιών ασφαλείας. Ωστόσο, μετά την εισβολή, άλλαξε γνώμη. Ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι είχε εκτιμήσει λάθος τον Ρώσο ηγέτη, λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τον είχε χτυπήσει σαν «κρύο ντους».
Ο Ζέμαν, ο οποίος δεν εμπιστευόταν τις προβλέψεις για την επερχόμενη σύγκρουση, δήλωσε ότι ο Πούτιν επέλεξε την εισβολή για την Ουκρανία, παρόλο που γνώριζε ότι αυτό θα προκαλούσε μεγάλης κλίμακας πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του.
Ο Ζέμαν είπε ότι αν και δεν ήταν οπαδός των οικονομικών κυρώσεων, τώρα αυτό ήταν ένα λειτουργικό μέσο που είχε η Ευρώπη. Ωστόσο, η Ρωσία έχει οικονομικά αποθέματα για να συνεχίσει τον πόλεμο, μεταξύ άλλων, χάρη στα έσοδα από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Ζέμαν.
Μετά τη ρωσική προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας το 2014, ο Ζέμαν ήταν από τους πιο ηχηρούς επικριτές των αντιρωσικών κυρώσεων που ψήφισε η ΕΕ ως αντίδραση σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ ψήφισε πρόσφατα την έκτη δέσμη κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές του επόμενου έτους.
Ο Ζέμαν δήλωσε ότι παράλληλα με τις κυρώσεις, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να ανοίγει την αγορά της στην Ουκρανία και το αντίστροφο, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να μετατραπεί σε «πόλεμο φθοράς». Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι εχθροπραξίες να δώσουν τη θέση τους σε διπλωματικές συνομιλίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η λύση είναι ακόμη μακριά.