Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποφευχθεί μια «ανώμαλη προσγείωση», δηλαδή να βυθίσει η Fed την οικονομία σε ύφεση, στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.
Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους η βελτίωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και άλλοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να υλοποιήσει το σχέδιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της χωρίς να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Γιαν Χάτζιους σημειώνουν ότι ενώ υπάρχουν κάποια σημάδια εξασθένησης στην αγορά εργασίας, ο δομικός πληθωρισμός φαίνεται να επιβραδύνεται καθώς βελτιώνονται οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι καλύτεροι αριθμοί για τον πληθωρισμό, μαζί με κάποιες προσαρμογές στην αγορά εργασίας, έχουν μειώσει τον κίνδυνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική σε βαθμό που θα επιβάλει ύφεση τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσαν.
Αγορά εργασίας και αποταμιεύσεις στηρίζουν την αμερικανική οικονομία
Ενώ η επιδείνωση σε δείκτες όπως η συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του πρώτου τριμήνου υποδηλώνει ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί, υπάρχουν σημεία της οικονομικής δραστηριότητας που υποδηλώνουν ότι η παραγωγή συνεχίζει να επεκτείνεται, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.
Η ισχυρή αγορά εργασίας και το συνεχιζόμενο πλεόνασμα μετρητών στους ισολογισμούς των νοικοκυριών έχουν αποτρέψει την προοπτική μιας συρρίκνωσης στο άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed και στο κατά πόσον η κεντρική τράπεζα μπορεί να βρει μια ισορροπία που θα βοηθήσει την οικονομία να αποφύγει την ύφεση.
Οι οικονομολόγοι της Goldman δήλωσαν ότι δεν αλλάζουν την τρέχουσα πρόβλεψή τους για ένα τελικό βασικό επιτόκιο μεταξύ 3% και 3,25% και έχουν πει ότι θεωρούν πιθανές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed. Όσο για τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείουν μία σχετική χαλάρωση και αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αν και δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο 50 μονάδων βάσης.