Την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής τους κατά 648.000 βαρέλια για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου αποφάσισαν τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ+, στα οποία σημειώνεται ότι ανήκει και η Ρωσία, επισπεύδοντας το τέλος των ιστορικών περικοπών παραγωγής που εφάρμοσε ο ΟΠΕΚ+ κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας.
Ο διεθνής οργανισμός επιστρέφει σιγά - σιγά τα σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που συμφώνησε να αποσύρει από την αγορά τον Απρίλιο του 2020. Τους τελευταίους μήνες, η παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ 400.000 και 432.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα. Η απόφαση έρχεται καθώς η υφήλιος παλεύει με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, έχουν καλέσει τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση καλωσόρισε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+. «Αναγνωρίζουμε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προέδρου του ΟΠΕΚ+ και του μεγαλύτερου παραγωγού του στην επίτευξη αυτής της συναίνεσης μεταξύ των μελών της ομάδας», ανέφερε σε δήλωσή της και προσέθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν [στη διάθεσή τους] για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας»
Ενώ θεωρητικά η παραγωγή θα είναι υψηλότερη στο μέλλον, ο ΟΠΕΚ+ αγωνίζεται να τηρήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής. Επιπλέον, τα πρόσθετα βαρέλια που προβλέπεται να βγουν στην αγορά δεν θα αντισταθμίσουν την πιθανή απώλεια άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως από τη Ρωσία, καθώς τα έθνη σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο, το αργό πετρέλαιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια. Η ραγδαία άνοδος συμβάλλει σημαντικά στον πληθωρισμό δεκαετιών που παρατηρείται σε όλες τις οικονομίες.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές, η Σαουδική Αραβία έχει επίγνωση των κινδύνων έλλειψης προσφοράς και ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της να χάσει τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου». Πηγές ανέφεραν στους FT ότι η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, δεν έχει δει ακόμη πραγματικές ελλείψεις στις αγορές πετρελαίου.
Αλλά η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανοίγουν ξανά εν μέσω της ανάκαμψης της πανδημίας, οδηγώντας σε υψηλότερη ζήτηση για αργό. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς καθώς τα καθημερινά κρούσματα Covid μειώνονται.
«Ενώ δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη υπόσχεση, η Σαουδική Αραβία [έχει] φαινομενικά ρίξει στη Δύση ένα κόκαλο», εκτίμησε ο Matt Simpson, αναλυτής αγοράς στην πλατφόρμα συναλλαγών City Index, ενώ τόνισε ότι «αυτό θα γίνει καλά δεκτό από τους δυτικούς ηγέτες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός - και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό - παραμένουν σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα και οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια με τον κίνδυνο να γείρουν τις οικονομίες τους σε ύφεση». Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.