Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο και προσθέτει ότι «θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση».
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».
Η κατάσχεση των ελληνικών δεξαμενόπλοιων, “Prudent Warrior” και “Delta Poseidon”, τα οποία κατευθύνονταν στις ΗΠΑ και στο διυλιστήριο της Motor Oil, αντίστοιχα, έγινε με επιτηδευμένα προκλητικό τρόπο από τις ιρανικές αρχές, με προσνήωση ελικοπτέρων ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα, κάτι που χαρακτηρίσθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως πράξη πειρατείας.
Τα δύο ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ, μπορεί να έγιναν στόχοι της Τεχεράνης, όμως το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του ισλαμικού καθεστώτος με την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που έχουν βαλτώσει οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι Ιρανοί φαίνεται ότι απάντησαν συμμετρικά στην πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών να δεσμεύσουν δύο τάνκερ που έπλεαν στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κροατίας. Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από την Ελλάδα και την Κροατία να δεσμεύσουν τα δύο τάνκερ και προχώρησαν στην κατάσχεση των φορτίων τους. Σημειώνεται ότι το τάνκερ που δεσμεύθηκε στην Ελλάδα έφερε ρωσική σημαία.
Οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτές τις κινήσεις για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Ιράν. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα δύο φορτία πετρελαίου μεταφέρονταν για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν χαρακτηρισθεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Ιρανών σχετικά με τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, που παραμένουν υπό κράτηση στο Ιράν. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με αναλυτές, και στο βαθμό που η Τεχεράνη θα συνεχίσει να απαντά συμμετρικά στις κινήσεις των Αμερικανών, είναι να απελευθερωθούν τα πλοία, αφού πρώτα κατασχεθούν τα φορτία τους, όπως συνέβη και με τα δύο τάνκερ που μετέφεραν ιρανικό πετρέλαιο. Σε προηγούμενο επεισόδιο, πάντως, το 2019, όταν το Ιράν είχε κατασχέσει τάνκερ με βρετανική σημαία, το πλοίο κρατήθηκε στο Ιράν για δύο μήνες μέχρι να απελευθερωθεί.