ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία του Ιράν

Το Ιράν δηλώνει πως το πλήρωμα του M.S.C. Aries θα απελευθερωθεί

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με το Ισραήλ, με 25 μέλη πλήρωμα, στο στενό του Ορμούζ στις 13 Απριλίου 2024.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου υπό πορτογαλική σημαία, που πιστεύεται ότι συνδέεται με το Ισραήλ, έχει λάβει προξενική πρόσβαση και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερο, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M.S.C. Aries με 25 μέλη στο στενό του Ορμούζ στις 13 Απριλίου, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να εκδικηθεί μια υποτιθέμενη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κλείσει αυτή τη σημαντική θαλάσσια οδό.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πλήξει την παγκόσμια ναυτιλία.

Ο Αμπντολαχιάν δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πάουλο Ρανγκέλ ότι «το ανθρωπιστικό ζήτημα της απελευθέρωσης του πληρώματος του πλοίου ανησυχεί σοβαρά την Τεχεράνη», ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Ανέφεραν επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα μέλη του πληρώματος θα παραδοθούν στις πρεσβείες των χωρών τους στην Τεχεράνη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα συμβεί αυτό.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το πλοίο είχε διωχθεί «παραβίαση των ναυτικών νόμων» και ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι συνδέεται με το Ισραήλ. Η MSC έχει προσλάβει το Aries από την Gortal Shipping, μέρος της Zodiac Maritime Company, που ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Ειλαλ Οφερ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δύο πλοία επλήγησαν από άγνωστα βλήματα στο στενό του Ορμούζ

Δεξαμενόπλοιο και πλοίο εμπορευματοκιβωτίων επλήγησαν από άγνωστα βλήματα στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τη UKMTO. Διεξάγονται έρευνες, χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχουν ζημιές ή θύματα. Η Τεχεράνη διεκδικεί τον έλεγχο της περιοχής.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο 12 πλοία πέρασαν το Στενό του Ορμούζ το σαββατοκύριακο

Δώδεκα εμπορικά πλοία διέσχισαν το στενό του Ορμούζ το τελευταίο διήμερο, σημαντικά λιγότερα από τα 35 της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω αυξημένης έντασης στον Κόλπο και διακοπής των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Νέος κατάλογος πλοίων υπό κυρώσεις στο Στενό του Ορμούζ

Η ιρανική Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου δημοσίευσε λίστα με 77 πλοία που παραβιάζουν τα ιρανικά πρωτόκολλα στο Στενό του Ορμούζ, προειδοποιώντας για περιορισμούς και κυρώσεις σε όσους τα στηρίζουν.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν σταματά την επιβάρυνση σε ξένα πλοία με ενεργειακά προϊόντα

Το Ιράν ανέστειλε προσωρινά το 10% επιβάρυνση στα ναύλα ξένων πλοίων που μεταφέρουν πετρελαιοειδή, λόγω της αναστάτωσης στις εξαγωγές από τον αμερικανικό αποκλεισμό. Η είσπραξη σταμάτησε μέχρι να οριστεί σχετικός κατάλογος προϊόντων.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση σε πλοία για κυρώσεις στο Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν προειδοποιεί πως πλοία που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ίσως αντιμετωπίσουν πρόστιμα, κατάσχεση ή σύλληψη, αυξάνοντας τα ρίσκα για ναυλωτές και πλοιοκτήτες στη περιοχή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Τα ΗΑΕ καταδικάζουν την επίθεση του Ιράν σε δύο πλοία στον Ορμούζ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν έντονα την επίθεση του Ιράν σε δύο πλοία που σχετίζονται με την ADNOC, ενώ διέσχιζαν το στενό του Ορμούζ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ και το πρακτορείο WAM.