Την αύξηση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής πιστεύει πως προκαλέσει η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Έβα- Μαρία Λίιμετς, που εξέφρασε την ελπίδα οι δυο σκανδιναβικές χώρες να ξεπεράσουν τις διαφορές με την Τουρκία και να ενταχθούν στη Συμμαχία.
«Όταν βλέπουμε ότι στη γειτονιά μας και άλλες δημοκρατικές χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημάνει ότι θα μπορούμε να κάνουμε ευρύτερα κοινά γυμνάσια και επιπλέον (…) (θα έχουμε) μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία», επεσήμανε η Λίιμετς μιλώντας στο Βερολίνο όπου το Σάββατο συναντήθηκε με τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ.
Η Εσθονή υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους ώστε οι σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη Βορειοανατολική Συμμαχία, ενώ πρόσθεσε ότι η ατμόσφαιρα στη σύνοδο του Βερολίνου ήταν πολύ υποστηρικτική. «Είδαμε κάποιες διαφωνίες, αλλά και την επιθυμία των χωρών αυτών να τις ξεπεράσουν», υπογράμμισε η Λίιμετς.
Η Εσθονία εκτιμά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά θα ήθελε οι χώρες μέλη να περάσουν και στην ενίσχυση της άμυνάς τους. «Αυτό θα σήμαινε να υπάρχει πιο ισχυρή παρουσία χερσαίων δυνάμεων, αλλά και (πιο ισχυρή) αεροπορική και ναυτική άμυνα», πρόσθεσε η υπουργός.
Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.
Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.
Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.
Επίσης, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών. Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.