ΓΔ: 2298.84 1.38% Τζίρος: 189.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τσερνόμπιλ ερείπια εργοστασίου
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία

Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι δεν υπάρχει ρωσική απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος υποστηρίζει πως οι Ρώσοι έχουν καθυστερήσει πολύ την επιχείρηση στον Ντονμπάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων εκ μέρους της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας. Σημείωσε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.

«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (...) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς «έχει καθυστερήσει»

Η ρωσική επιχείρηση στο Ντονμπάς, που προχωρά «αργά και άνισα» λόγω της αντίστασης που προβάλλει ο ουκρανικός στρατός, έχει καθυστερήσει, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν αρχικά, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Πιστεύουμε ότι έχουν καθυστερήσει (οι Ρώσοι) όσον αφορά αυτό που ήλπιζαν να πετύχουν στο Ντονμπάς», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Έχουν καθυστερήσει αρκετές ημέρες», διευκρίνισε. «Απέχουν ακόμη πολύ από το να ενώσουν» τις δυνάμεις που μπήκαν στο ουκρανικό έδαφος από την περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια του Ντονμπάς, με εκείνες που ήρθαν από τα νότια. Αυτός ήταν ένας στόχος του ρωσικού στρατού ώστε να αποκόψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη γραμμή του μετώπου, γύρω από τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Δεν προωθούνται πολύ γρήγορα. Μερικά χιλιόμετρα την ημέρα, είναι το μέγιστο που μπορούν να κάνουν, επειδή απωθούνται» από τον ουκρανικό στρατό, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν θέλουν να κάνουν τα ίδια λάθη» που έκαναν στο Κίεβο, όπου οι φάλαγγες των αρμάτων ακινητοποιήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και δεν έλαβαν επιμελητειακή υποστήριξη.

«Τα πυρά του πυροβολικού και τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν στις ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται», σημείωσε. «Για αυτό πιστεύουμε ότι η προώθησή τους ήταν αργή και άνιση τις τελευταίες 24 ώρες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Καμία ουσιαστική εξέλιξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, στην πράξη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ η Μόσχα εκτιμά την πρόθεση διαλόγου από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.