ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
bitcoin
Φωτο: Shutterstock

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Υιοθετεί το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα

Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε «με ομοφωνία» των παρόντων βουλευτών τον νόμο που διέπει το κρυπτονόμισμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Φοστέν Αρσάνζ Τουαντέρα τον γνωστοποίησε.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμά της παράλληλα με το φράγκο Κεντρικής Αφρικής και νομιμοποίησε τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Αφρική που προχωρά σε τέτοια κίνηση.

Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε «με ομοφωνία» των παρόντων βουλευτών τον νόμο που διέπει το κρυπτονόμισμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Φοστέν Αρσάνζ Τουαντέρα τον γνωστοποίησε, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής των υπηρεσιών της προεδρίας Ομπέντ Ναμσιό, προσθέτοντας: «Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι «η πρώτη χώρα της Αφρικής που υιοθετεί το bitcoin ως νόμισμα αναφοράς».

«Υπάρχει μια κοινή αφήγηση ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι συχνά ένα βήμα πίσω όταν πρόκειται να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Herve Ndoba. «Αυτή τη φορά, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά».

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε αναφερθεί σε μια απόφαση επικίνδυνη για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την χρηματοπιστωτική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών».

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία διαθέτει αποθέματα χρυσού και διαμαντιών, είναι ωστόσο μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τα χρόνια βίαιων συγκρούσεων και η πολιτική κρίση που κατέλαβε τη χώρα κατά την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2020 είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και έπληξαν τις σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη διανομή ζωτικής σημασίας βοήθειας.

Η διείσδυση του Διαδικτύου στο έθνος που είναι αποκλεισμένο από την ξηρά είναι περίπου 11% του πληθυσμού των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την DataReportal, μια διαδικτυακή πύλη δεδομένων. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30.000 πρόσφυγες από ΛΔ Κονγκό στο Μπουρούντι σε μία εβδομάδα

Περισσότεροι από 30.000 Κονγκολέζοι πέρασαν στο Μπουρούντι, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις μάχες στην Ουβίρα με αντάρτες του M23, σύμφωνα με το AFP. Ο αριθμός προσφύγων αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Αεροπορικά πλήγματα και ανάπτυξη στρατευμάτων στο Μπενίν

Η Νιγηρία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα και ανέπτυξε στρατεύματα στο Μπενίν, μετά από αίτημα της κυβέρνησής του, για την αποτροπή πραξικοπήματος και τη διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης.
Σημαία Μπενίν στον ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αφρικανική Ένωση καταδικάζει το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μπενίν

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Μαχμούντ Αλί Γιουσούφ, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μπενίν και ζήτησε σεβασμό στο σύνταγμα και διαφύλαξη της σταθερότητας και της νομιμότητας στη χώρα.
Σημαία Μπενίν στον ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Μπενίν: Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο από εμάς

Ο ΥΠΕΞ του Μπενίν δήλωσε πως δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο και εθνοφρουροί ανέκτησαν τον έλεγχο μετά από απόπειρα πραξικοπήματος. Οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν μόνο την κρατική τηλεόραση, με το σήμα να διακόπτεται για λίγα λεπτά.