Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμά της παράλληλα με το φράγκο Κεντρικής Αφρικής και νομιμοποίησε τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Αφρική που προχωρά σε τέτοια κίνηση.
Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε «με ομοφωνία» των παρόντων βουλευτών τον νόμο που διέπει το κρυπτονόμισμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ο πρόεδρος Φοστέν Αρσάνζ Τουαντέρα τον γνωστοποίησε, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής των υπηρεσιών της προεδρίας Ομπέντ Ναμσιό, προσθέτοντας: «Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι «η πρώτη χώρα της Αφρικής που υιοθετεί το bitcoin ως νόμισμα αναφοράς».
«Υπάρχει μια κοινή αφήγηση ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι συχνά ένα βήμα πίσω όταν πρόκειται να προσαρμοστούν στη νέα τεχνολογία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Herve Ndoba. «Αυτή τη φορά, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι η χώρα μας είναι ένα βήμα μπροστά».
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο νόμισμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε αναφερθεί σε μια απόφαση επικίνδυνη για τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την χρηματοπιστωτική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών».
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία διαθέτει αποθέματα χρυσού και διαμαντιών, είναι ωστόσο μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τα χρόνια βίαιων συγκρούσεων και η πολιτική κρίση που κατέλαβε τη χώρα κατά την προετοιμασία των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2020 είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και έπληξαν τις σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στη διανομή ζωτικής σημασίας βοήθειας.
Η διείσδυση του Διαδικτύου στο έθνος που είναι αποκλεισμένο από την ξηρά είναι περίπου 11% του πληθυσμού των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την DataReportal, μια διαδικτυακή πύλη δεδομένων.