ΓΔ: 1481.29 1.15% Τζίρος: 56.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σαρωτική νίκη αλλά και νέες μεγάλες προκλήσεις για τον Εμ. Μακρόν

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα κρίνουν κατά πόσο η δεύτερη θητεία του Μακρόν θα είναι εύκολη ή δύσκολη. «Αγκάθι» η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά και το άλμα στις ενεργειακες τιμές.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Με αυτόν τον τρόπο υποδέχεται το Reuters τη σαρωτική νίκη του Εμ. Μακρόν, με 58,5% στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο σε ανάλυσή του ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να έδιωξε την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν, αλλά η δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη, με την αυξανόμενη πολιτική αντιπολίτευση και την κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει.

Καθώς οι υποστηρικτές του απολάμβαναν τη δύσκολα κερδισμένη επανεκλογή του σε μια συγκέντρωση στον Πύργο του Άιφελ την Κυριακή, ο Μακρόν αναγνώρισε στη νικητήρια ομιλία του ότι πολλοί άνθρωποι που τον ψήφισαν το έκαναν για να εμποδίσουν τη Λεπέν και όχι επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες του.

«Κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο», είπε ο Μακρόν, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Μπριζίτ. «Η νέα θητεία δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη, θα βρούμε έναν νέο τρόπο να κάνουμε τα πράγματα μαζί, για μια καλύτερη πενταετία».

Το επόμενο εμπόδιο βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες μπροστά. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα καθορίσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία θα πρέπει να βασιστεί ο Μακρόν για να φέρει σε πέρας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια που θα αποτελέσουν μια άνευ προηγουμένου ανατροπή του γαλλικού κράτους πρόνοιας.

Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι μπορούν συνήθως να περιμένουν να αποκτήσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κάθε φορά που οι βουλευτικές εκλογές ακολουθούν άμεσα την προεδρική ψηφοφορία, λόγω της γενικά χαμηλής συμμετοχής των υποστηρικτών όλων των ηττημένων υποψηφίων.

Ωστόσο, στην ομιλία παραίτησής της, η Λεπέν ακούστηκε προκλητική, υποσχόμενη ένα ισχυρό μπλοκ αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Ενώ ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελενσόν έχει στο μυαλό του να γίνει πρωθυπουργός, αφού εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της αριστεράς στον πρώτο γύρο. Ο Μελενσόν ελπίζει να μεταφέρει αυτή τη δυναμική στις βουλευτικές εκλογές και να αναγκάσει τον Μακρόν σε μια αμήχανη και επιρρεπή σε αδιέξοδα "συγκατοίκηση" μαζί του ως επικεφαλής μιας αριστερής πλειοψηφίας.

Ακόμη και αν οι σύμμαχοι του Μακρόν αποκτήσουν πλειοψηφία ή μια λειτουργική συμφωνία συνασπισμού, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αντίσταση στους δρόμους στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, ιδίως μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αυξήσει σταδιακά το κατώτατο όριο ηλικίας στα 65 από τα 62 έτη.

Οι συντάξεις είναι πάντα ένα καυτό θέμα στη Γαλλία και το χαμηλότερο σκορ του Μακρόν έναντι της Λεπέν σε σύγκριση με το 2017 σημαίνει ότι δεν θα έχει την ίδια εξουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε πριν από πέντε χρόνια, παρά το γεγονός ότι έγινε ο μόνος Γάλλος πρόεδρος που επανεξελέγη σε δύο δεκαετίες.

«Η εκλογή του είναι μια επιλογή εξ ορισμού. Κινδυνεύει να είναι μια «κουτσή πάπια» αντιμέτωπη με μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, αν θέλει να εφαρμόσει ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, όπως για τις συντάξεις», δήλωσε στο Reuters ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, οικονομολόγος της Saxo Bank.

Ο Philippe Martinez, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT που υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γαλλία, έχει ήδη προειδοποιήσει τον Μακρόν ότι δεν θα υπάρξει "μήνας του μέλιτος" γι' αυτόν και ότι θα μπορούσε να περιμένει διαδηλώσεις αν δεν υποχωρήσει εντελώς.

Ένα άλλο ευμετάβλητο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τις εκλογές θα είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει περιορίσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και έχει προσφέρει εκπτώσεις στις τιμές στην αντλία μέχρι τις εκλογές. Είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα θωρακίσει τους ψηφοφόρους για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν προσέφερε χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα δαπανηρά μέτρα θα πρέπει να αρθούν κάποια στιγμή. Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές λένε ότι οι ψηφοφόροι διαμαρτύρονται ήδη για την εκτίναξη των τιμών όλων των ειδών των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ηλιέλαιο που παράγεται στην Ουκρανία ή το ρύζι και το ψωμί.

Το 2018, η άνοδος των τιμών βενζίνης προκάλεσε τις χειρότερες κοινωνικές αναταραχές στη Γαλλία από την εξέγερση των φοιτητών το 1968 με την εξέγερση των "κίτρινων γιλέκων" που προκάλεσε πολύμηνες αναταραχές στο Παρίσι και σε κυκλικούς κόμβους σε όλη τη Γαλλία. Επομένως, ο Μακρόν θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, αν δεν θέλει να εκραγεί ξανά η πυριτιδαποθήκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gallia, Ekloges, France, Elections
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για την εκλογή του νέου προέδρου

Πρώτος ήρθε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς λαμβάνοντας 200 ψήφους, ενώ την δεύτερη θέση, με 142 ψήφους, κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Μακρόν συναντά αύριο τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το βράδυ της νίκης των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου, ακολούθως συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
France-Gallia-Diadilosi-Diamartiria
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση κρίσης το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς στη Γαλλία

Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα σε τρεις γύρους, την ερχόμενη Πέμπτη. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Gallia, Ekloges, France, Elections
ΔΙΕΘΝΗ

Κακή απόφαση η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με το 60% των Γάλλων

Το 76% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αλλάξει τη γαλλική πολιτική ζωή. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς και της αριστεράς αυτό το ποσοστό κινείται περί το 90%.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ακυβερνησίας βρίσκεται η Γαλλία

Το μείζον πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι για να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα έχει αυτοδυναμία, δηλαδή θα στηρίζεται από τουλάχιστον 289 βουλευτές, θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία.