ΓΔ: 2279.7 0.64% Τζίρος: 290.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
αντλία καυσίμων πρατηρίου
Βενζινοκίνητες αντλίες καυσίμων σε πρατήριο, έντονα χρώματα και ευδιάκριτες ετικέτες για διάφορα προϊόντα.

Βολιβία: Άδεια σε ιδιώτες για εισαγωγή καυσίμων λόγω ελλείψεων

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε προσωρινά την εισαγωγή καυσίμων από ιδιώτες για τρεις μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη που έχει προκαλέσει ουρές στα πρατήρια, εξαιτίας της έλλειψης δολαρίων και των επιδοτήσεων.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει, για διάστημα τριών μηνών, την εισαγωγή καυσίμων από ιδιώτες. Η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στην έντονη έλλειψη καυσίμων, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες ουρές αναμονής στα πρατήρια της χώρας.

Μέχρι σήμερα, οι εισαγωγές καυσίμων πραγματοποιούνταν αποκλειστικά από τη δημόσια εταιρεία πετρελαίου YPFB. Η YPFB αγόραζε καύσιμα σε διεθνείς τιμές και τα διένειμε στην εσωτερική αγορά με επιδότηση.

Ωστόσο, η πολιτική επιδότησης των καυσίμων οδήγησε σε σχεδόν εξάντληση των αποθεμάτων σε δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει από την εξουσία στις 8 Νοεμβρίου. Η έλλειψη συναλλάγματος είχε ως αποτέλεσμα την ακανόνιστη τροφοδοσία της αγοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο νέος νόμος προβλέπει "μέτρα κατ’ εξαίρεση" που επιτρέπουν για τρεις μήνες την εισαγωγή και διανομή ντίζελ, βενζίνης και υγραερίου πετρελαίου (GPL) από ιδιωτικούς φορείς, με στόχο να διασφαλιστεί "ο εθνικός εφοδιασμός" σε αυτή την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από οργανώσεις πολιτών και του κλάδου των καυσίμων, αξιοποιώντας τον μηχανισμό πολιτικής πρωτοβουλίας. Οι εταιρείες και οι ιδιώτες θα μπορούν να εισάγουν καύσιμα χωρίς φόρους, υπό κρατική εποπτεία, και να τα διανέμουν στις τιμές της αγοράς, εφόσον το δημόσιο δεν καλύπτει τη συνολική ζήτηση.

Η Βολιβία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία αποδίδεται κυρίως στην επιδοτούμενη πολιτική τιμών. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 23% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έως τουλάχιστον το 2027.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ροδρίγο Πας, έχει δηλώσει προεκλογικά ότι σκοπεύει να μειώσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα κατά τουλάχιστον 50%. Το κόστος των επιδοτήσεων για το δημόσιο ανέρχεται σε 2,17 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025. Ο Πας δεσμεύτηκε να διατηρήσει χαμηλές τιμές καυσίμων για τις εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλήθος στη Λα Παζ
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρία στη Λα Πας κατά της διακοπής επιδότησης καυσίμων

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Λα Πας διαδήλωσαν ζητώντας από την κυβέρνηση να επαναφέρει την επιδότηση στα καύσιμα, που καταργήθηκε πρόσφατα, προκαλώντας οικονομική κρίση και πληθωρισμό λόγω μείωσης των αποθεμάτων δολαρίων.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βολιβία σταματά τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Ο πρόεδρος Πας της Βολιβίας ανακοίνωσε το τέλος της επιδότησης στα καύσιμα, που διατηρούσε χαμηλές τιμές για 20 χρόνια, λόγω εξάντλησης αποθεμάτων δολαρίων, οικονομικής κρίσης και διαφθοράς από το προηγούμενο σύστημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο αποδήμων

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στους Απόδημους Έλληνες και τον ορισμό εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού από τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο.
Πλοίο LNG στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Το LNG βασικό καύσιμο στη ναυτιλία – Ανάγκη παγκόσμιων κανόνων

Το 2025, οι παραγγελίες πλοίων εναλλακτικών καυσίμων αυξήθηκαν σημαντικά, με το LNG να κυριαρχεί ως καύσιμο μετάβασης, αφού 188 από τις 275 νέες συμβάσεις αφορούσαν πλοία διπλού καυσίμου LNG. Έως το 2029,