ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Πύλη του Βρανδεμβούργου
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, διάσημο ιστορικό μνημείο της Γερμανίας.

Η Γερμανία εξήγαγε αμυντικό εξοπλισμό αξίας 1,6 δισ. ευρώ το 2021

Οι εξαγωγές όπλων κατέγραψαν πέρυσι άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς το 2020, η αξία τους ανήλθε σε 1,38 δισ. ευρώ, ενώ το 60% κατευθύνθηκε σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 1,6 δισεκ. ευρώ το 2021, με το ποσό αυτό να είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2017, σύμφωνα με δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Πάνω από το 60% των εξαγωγών κατευθύνθηκε σε κράτη εκτός NATO και ΕΕ. Οι παραδόσεις στις λεγόμενες «τρίτες» χώρες είναι αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, κυρίως επειδή ορισμένες από αυτές κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή εμπλέκονται σε περιφερειακές συρράξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τους αριθμούς αυτούς απαντώντας σε ερώτημα που κατέθεσε η Σεβίμ Νταγντελέν, βουλεύτρια της παράταξης Die Linke («Η Αριστερά»). Οι εξαγωγές όπλων κατέγραψαν πέρυσι άνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το 2020, η αξία τους ανήλθε σε 1,38 δισεκ. ευρώ.

Οι δέκα μεγαλύτεροι πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας πέρυσι ήταν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Κατάρ, η Τουρκία, η Βρετανία, η Νορβηγία και –μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ– η Ιταλία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Αυστρία.

Η κυρία Νταγντελέν στηλίτευσε ειδικά τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στην Άγκυρα. «Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια από τις χώρες όπου καταλήγουν τα περισσότερα πολεμικά όπλα γερμανικής κατασκευής, παρά τις παράνομες εισβολές στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, παρά το ότι απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, μετατρέπει σε φάρσα οποιαδήποτε επίκληση βασισμένης σε αξίες πολιτικής από την κυβέρνηση συνασπισμού» του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, τόνισε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Volkswagen logo
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen Γερμανίας: Εγκρίθηκε αναδιάρθρωση, χάνεται 50.000 θέσεις

Το συμβούλιο της Volkswagen ενέκρινε ομόφωνα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για κατάργηση 50.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως ως το 2030, επικαλούμενο εντεινόμενο ανταγωνισμό και τεχνολογικές αλλαγές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ανώγεια και Ψηλορείτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώγεια: Ο Γερμανός πρέσβης για γερμανικά χρέη και ιστορικά υφαντά

Ο δήμαρχος Ανωγείων έθεσε στον Γερμανό πρέσβη τα θέματα των γερμανικών οφειλών, ιστορικής μνήμης και επαναπατρισμού ανωγειανών υφαντών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρέσβη και της υπογραφής μνημονίου με το ΙΤΕ.
Φλόγες σε δρόμο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύλληψη δύο Βούλγαρων για εμπρηστικές βόμβες στο Μόναχο

Δύο Βούλγαροι συνελήφθησαν για εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού στο Μόναχο, με την αστυνομία να εκτιμά πολιτικά κίνητρα. Πολλαπλασιάζονται τα σαμποτάζ σε γερμανικές υποδομές με το Βερολίνο να κατηγορεί τη Μόσχα.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οκτώβριο δικάζεται Ουκρανός για δολιοφθορά στον North Stream

Ουκρανός πρώην αξιωματικός θα δικαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Αμβούργο για τη δολιοφθορά στον αγωγό North Stream το 2022, ενώ άλλος ύποπτος κρατείται στην Κροατία και αναμένει πιθανή έκδοση στη Γερμανία.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκε διαδηλωτής που έχασε το μάτι του

Ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αλί Ζαρεΐ, 27 ετών, που τραυματίστηκε το 2022 σε διαδηλώσεις και πήγε στη Γερμανία για θεραπεία. Συνελήφθη επιστρέφοντας στο Ιράν και κρίθηκε ένοχος για «διαφθορά επί της γης».
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βαυαρικό εργοστάσιο ξεκινά παραγωγή 5.000 drone ΤΝ για Ουκρανία

Ξεκίνησε σε εργοστάσιο κοντά στο Μόναχο η παραγωγή 5.000 μαχητικών drone για Ουκρανία, σύμφωνα με την Auterion. Τα πρώτα drones για τη Γερμανία παραδόθηκαν, ενώ παραγγελίες αξίας 300 εκατ. ευρώ και νέα συμβόλαια αναμένονται.