ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
Φώτο: Vantage Towers

Επέλαση της Vodafone στην Ευρώπη, φόβοι για συγκέντρωση της αγοράς

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών εξετάζει μεγάλες εξαγορές αυτή την περίοδο, ενώ οι αναλυτές ανησυχούν για αύξηση τιμών στις αγορές όπου οι πάροχοι θα μειωθούν από τέσσερις σε τρεις.

Εντείνονται οι ανησυχίες για νέο γύρο συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες, ειδικά για τις αγορές όπου οι παίκτες θα μειωθούν από τέσσερις σε τρεις, με την Vodafone να δείχνει αρκετά δραστήρια το τελευταίο διάστημα καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η υπερβολική συγκέντρωση στην αγορά κινητής οδηγεί στα χειρότερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές, ενώ δεν φέρνει ανάπτυξη της αγοράς και πιθανότατα μειώνει τις επενδύσεις, ενώ αποδεικνύεται πως η μείωση των παικτών από τέσσερις σε τρεις αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι για την οποιαδήποτε αγορά.

Υπενθυμίζουμε πως η Rewheel έχει κατ’ επανάληψη σημειώσει το γεγονός πως η παρουσία μόνο 3 παικτών στην ελληνική αγορά έχει κρατήσει υψηλά τις τιμές χρεώσεων με τα στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, πάντως, η Vodafone πρωτοστατεί σε αυτό το νέο κύμα εξαγορών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Νικ Ριντ να επιβεβαιώνει πως η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να υπάρξουν γρήγορες και άμεσες συμφωνίες.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι πληροφορίες πως η Vodafone βρίσκεται σε συζητήσεις για να εξαγοράσει την Three που λειτουργεί ως πάροχος σε Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian ο CEO του βρετανικού ομίλου είχε δηλώσει πως «βλέποντας τις αγορές, διακρίνω μια σημαντική ευκαιρία για συγκέντρωση χωρίς να υπάρχει ανάγκη για διορθωτικά μέτρα. Αυτές οι αγορές είναι η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα η Πορτογαλία. Αυτές οι τέσσερις αγορές αποτελούν την μεγαλύτερη ευκαιρία».

Η Vodafone ελέγχει επίσης το 82% της Vantage Towers, ευρωπαϊκού δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας, με τον Νικ Ριντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, να επιβεβαιώνει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με παρόμοιες επιχειρήσεις που ανήκουν στη γερμανική Deutsche Telekom και τη γαλλική Orange για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου υποδομών. «Η συνένωση αυτού του συνδυασμού θα δημιουργούσε έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή στους πύργους. Αυτό θα στηρίξει την υποδομή για την ψηφιακή δεκαετία που θέλει να πετύχει η Ευρώπη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο νέος γύρος συγκέντρωσης προβληματίζει τους αναλυτές. Έρευνα που πραγματοποίησαν οι Χρήστος Γενάκος, Τομάσο Βαλέτι (Tommaso Valletti) και Φρανκ Βερμπόβεν (Frank Verboven) σε συνεργασία με το Balanced Economy Project, μελετώντας τα στοιχεία 13 ετών σε 33 χώρες, αποκαλύπτει πως όταν στην αγορά τηλεπικοινωνιών υπάρχει εξαγορά όπου μειώνονται οι παίκτες από 4 σε 3 τότε αυξάνονται οι τιμές κατά 16,3% για τους καταναλωτές, ενώ και οι επενδύσεις καταγράφουν μηδενική αύξηση.

Σε άλλη ευρωπαϊκή έρευνα όπου εξετάστηκαν συγχωνεύσεις που έλαβαν την έγκριση της Κομισιόν σε Αυστρία και Ολλανδία, έδειξε ότι στην περίπτωση της Αυστρίας όπου η αγορά από πέντε παίκτες μειώθηκε σε τέσσερις δεν υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση στις τιμές που πλήρωναν οι καταναλωτές. Ωστόσο, στην Ολλανδία όπου η αγορά είναι πιο συγκεντρωμένη και οι τέσσερις παίκτες έγιναν τρεις, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%-15% παρά τα υποχρεωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις εταιρείες ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Economic Review αφορά τη Γαλλία, όπου οι ρυθμιστικές αρχές δίνοντας άδεια λειτουργίας στην Free Mobile άνοιξαν τον δρόμο να υπάρξει και τέταρτος πάροχος σε μια αγορά όπου κυριαρχούσαν οι Orange, SFR και Boyges Telecom.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, λίγους μήνες την είσοδο του νέου παρόχου, οι τρεις παίκτες ξεκίνησαν να προσφέρουν μια σειρά από πιο φθηνά πακέτα μέσω νέων παροχών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Orange να αναφέρει πως «υπάρχει ολόκληρο οπλοστάσιο με νέα σχέδια». Επίσης μελετώντας την δυναμική που δημιουργήθηκε στην αγορά μετά την είσοδο του νέου παίκτη βρήκαν πως ελλείψει ενός νέου παίκτη οι κυρίαρχοι πάροχοι είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις χρεώσεις τους μακριά από την πίεση του ανταγωνισμού, κάτι το οποίο έγινε στη συνέχεια πιο δύσκολο.

Επίσης, ταυτόχρονα και οι τρεις πάροχοι όχι μόνο πρόσφεραν νέες παροχές λίγο πριν την είσοδο του νέου παίκτη αλλά επίσης προχώρησαν και σε αναπροσαρμογή των χρεώσεών τους αμέσως μόλις μπήκε στην αγορά η Free Mobile που οδήγησε παράλληλα και στην διεύρυνση των προϊόντων που προσφέρονταν στους καταναλωτές.

Η διαφορετική αγορά των ΗΠΑ

Η αγορά των ΗΠΑ αν και είναι πιο συγκεντρωμένη σε σχέση με τις εκείνες σε ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο σύνθετη εξαιτίας του αρχικού σχεδιασμού του τηλεπικοινωνιακού χάρτη της χώρας όπου υπήρχαν τοπικοί πάροχοι και όχι ένας εθνικός. Ωστόσο οι ταχύτατες συγχωνεύσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, άφησαν τις ΗΠΑ με τρεις κυρίαρχους παρόχους μετά και το πρόσφατο deal μεταξύ T-Mobile και Sprint. Μια συγχώνευση που σε πολλές πολιτείες οδηγεί σε συγκέντρωση της αγοράς που ξεπερνά το 63% που είναι το όριο ελέγχου για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρει ο ερευνητικός οργανισμός Fideres, το βασικό πρόβλημα στις ΗΠΑ δεν είναι ο αριθμός των παρόχων αλλά η μεγάλη συγκέντρωση που υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα και ιδιαίτερα στην αγορά των business data services (BDS) που προσφέρει την σύνδεση μεταξύ των πύργων και την σύνδεση στο ίντερνετ όπου και αποτελεί το 30% των εξόδων που έχουν οι πάροχοι. Όπως σημειώνει ο οργανισμός, οι ΗΠΑ έχουν από τα πιο ακριβά έργα wireless σύνδεσης στον κόσμο.

Επίσης οι επενδυτικές τάσεις είναι σαφέστατα πιο ισχυρές από την Ευρώπη με τους αναλυτές να σημειώνουν πως ο έντονος ευρωπαϊκός ανταγωνισμός αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους υστερεί η Ευρώπη στις επενδύσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπτικη Ινα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνά ακόμη και τον ένα μήνα η αναμονή για μια σύνδεση τηλεφώνου

Τα δίκτυα εκσυγχρονίζονται, αλλά οι χρόνοι ολοκλήρωσης νέων συνδέσεων γυρίζουν στο παρελθόν. Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πόσο χρειάζονται οι πάροχοι για να ανταποκριθούν σε παράπονα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.