ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τους Ουιγούρους κλιμακώνει τις εντάσεις με την Κίνα

Η έγκριση νομοσχεδίου για αυστηρότερα μέτρα στην Κίνα λόγω της καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, αναμένεται να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει πολύ αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Κίνας εξαιτίας της καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους και τονίζει οτι αναμένει τις κινήσεις των ΗΠΑ για αντιδράσει αναλόγως.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου — με 407 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά — προεξοφλείται πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, αν και το κείμενο απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει νόμος. Θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντάς το ή να ασκήσει βέτο.

Το Πεκίνο απορρίπτει το σχέδιο νόμου για τους Ουιγούρους που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Η διπλωματία της Κίνας τόνισε σήμερα ότι εναντιώνεται αποφασιστικά στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε βάρος του Πεκίνου εξαιτίας αυτής που το κείμενο αποκαλεί καταστολή των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες Τρίτη το νομοσχέδιο.

Το σημαντικό είναι η σύναψη μιας «σωστής συμφωνίας» με το Πεκίνο, όχι το πότε θα υπογραφτεί, κρίνει ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος

Με τις σχέσεις των δύο χωρών να παραμένουν τεταμένες, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ρος εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μένει ακόμη να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αγορές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από την κινεζική πλευρά και ο μηχανισμός επαλήθευσης της εφαρμογής της, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το Λονδίνο όπου συμμετέχει στη σύνοδο του NATO, είπε χθες ότι η υπό διαπραγμάτευση καταρχήν συμφωνία ενδέχεται να μην υπογραφεί παρά μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, τοποθέτηση που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα τερματιστεί σύντομα ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο κράτη που διαρκεί 17 μήνες κι έχει επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αυτό που προσπαθούσε να πει» ο ένοικος του Λευκού Οίκου «είναι πως χρειαζόμαστε μια σωστή συμφωνία· το εάν θα την κλείσουμε τον Δεκέμβριο, ή τον επόμενο Δεκέμβριο, ή κάποια άλλη χρονική στιγμή, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από το να εξασφαλίσουμε μια σωστή συμφωνία», επέμεινε ο Ρος.

Ο Ρος διαβεβαίωσε πως αναμένει σε κάθε περίπτωση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όμως, σε περίπτωση που ο Τραμπ ηττηθεί και δεν έχει κλειστεί στο μεταξύ η συμφωνία με την Κίνα, η διαπραγμάτευση θα γίνει «το πρόβλημα κάποιου άλλου», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στοχεύουν κινεζικά ινστιτούτα σε αμερικανικά πανεπιστήμια

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τα Ινστιτούτα Κομφούκιος απειλή για την εθνική ασφάλεια, λέγοντας πως λειτουργούν ως «οργανώσεις εν υπνώσει» σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, παρά τον πολιτιστικό τους ρόλο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για απαγόρευση κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αντέδρασε στην απαγόρευση χρήσης κινεζικής ΑΙ από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι κινεζικές εταιρίες ΑΙ προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες παγκοσμίως και τηρούν τη νομοθεσία κάθε χώρας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι και Πούτιν

Ο Τραμπ εξέφρασε ετοιμότητα για τριμερή συνάντηση με τους Σι και Πούτιν στην Κίνα τον Νοέμβριο, με αντικείμενο την αποπυρηνικοποίηση, ενώ επανέλαβε την κριτική του κατά του Ζελένσκι, ζητώντας νέο διαπραγματευτή για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για Ουκρανία, ρόλος ΕΕ

Η ΕΕ ξεκαθαρίζει πως κάθε λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν έως τον τερματισμό του πολέμου, παρά τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες συνομιλίες με ΗΠΑ και Κίνα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο ενισχύει την αμερικανική επιρροή στην Κεντρική Ασία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκίνησε περιοδεία σε Ουζμπεκιστάν και Ινδία για ενίσχυση εμπορικών δεσμών ΗΠΑ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, στοχεύοντας στην ανάσχεση της κινεζικής επιρροής και την ενίσχυση της διπλωματίας.