ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ: Αβάσιμη η απόφαση της Μόσχας για απέλαση 18 μελών της ΕΕ στη Ρωσία

Καθαρά αντίποινα χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή θα βαθύνει την απομόνωση της Μόσχας, είπε.

«Αδικαιολόγητη» και «αβάσιμη» χαρακτηρίζει ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «αντίποινα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη, αβάσιμη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εν λόγω διπλωμάτες της ΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό πλήρως της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις» αναφέρει ο Στάνο.

Προσθέτει ότι «δεν υπάρχει λόγος για την απόφαση της Παρασκευής από τις ρωσικές αρχές πέρα από καθαρά αντίποινα. Η επιλεγμένη πορεία δράσης της Ρωσίας θα βαθύνει περαιτέρω τη διεθνή της απομόνωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καλεί σθεναρά τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και να επιστρέψει στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και σε μια συνεργατική προσέγγιση στις διεθνείς της σχέσεις» καταλήγει ο Πήτερ Στάνο.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, ανακήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: «Η Ευρώπη χωρίς ΗΠΑ δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ζωτικής σημασίας και πως Ευρώπη και ΗΠΑ χρειάζονται το ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, απορρίπτοντας την ιδέα ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς αυτό.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Τελική έγκριση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού αερίου έως το 2027

Η ΕΕ ενέκρινε την τελική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου ως το 2027, κάνοντας τον στόχο νόμο. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία καταψήφισαν το μέτρο, που υιοθετήθηκε στη συνάντηση υπουργών στις Βρυξέλλες.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Όχι συνομιλίες με ΕΕ, παρακολουθούμε ΗΠΑ για Χρυσό Θόλο και Γροιλανδία

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Κάγια Κάλας, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, και θα περιμένει απλώς να αποχωρήσει από τη θέση της. Παράλληλα, η Μόσχα παρακολουθεί τα αμερικανικά σχέδια για τον «Χρυσό Θόλο».
LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη μπροστά σε μια νέα εξάρτηση: Από το ρωσικό αέριο στο αμερικανικό LNG

Η στροφή της Ευρώπης στο αμερικανικό LNG μείωσε την εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά δημιούργησε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα, με υψηλό κόστος και αυξημένο ρίσκο. Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και ποια είναι τα τρωτά σημεία.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δηλώσεις Λαβρόφ-Κρεμλίνου για Μολδαβία και Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη έγγραφα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την Ουκρανία και ζήτησε την απελευθέρωση Ρώσων ναυτικών που συνελήφθησαν από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο συνδεόμενο με τη Βενεζουέλα.