Μάχη για να αποτρέψει την «άλωση» του Twitter από τον Έλον Μασκ αρχίζει η διοίκηση της εταιρείας, που αποφάσισε χθες να ενεργοποιήσει το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι», προκειμένου να μπλοκάρει την προσπάθεια εξαγοράς από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Με απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο της Twitter ενεργοποιεί το έσχατο αντίμετρο που προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία για την αποτροπή επιθετικών εξαγορών. Σε περίπτωση όπου ένας μέτοχος (εν προκειμένω ο Μασκ) φθάσει σε ποσοστό συμμετοχής άνω του 15%, αυτόματα θα εκδοθούν υπέρ των μετόχων δικαιώματα συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκπτωση.
Αυτό σημαίνει ότι μόλις ο Μασκ φθάσει στο 15%, το ποσοστό συμμετοχής του αυτόματα θα μειωθεί σημαντικά από την αραίωση (dilution) που θα προκληθεί με την έκδοση δικαιωμάτων για νέες μετοχές. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών και όσο μεγαλύτερη η σχέση νέων μετοχών προς υφιστάμενες, τόσο περισσότερο θα ζημιωθεί ο Μασκ.
Στις 13 Απριλίου ο Έλον Μασκ κατέθεσε πρόταση ύψους 43,4 δις. δολαρίων για την εξαγορά του Twitter, και θέλει να βγάλει την εταιρεία από τη Wall Street χωρίς να έχει παρουσιάσει κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο για να βγει από το αδιέξοδο όπου βρίσκεται, έχοντας μεγάλο αριθμό συνδρομητών και μικρά έσοδα. Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι κάνει κάτι σαν... σταυροφορία, με στόχο ενισχύσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση που έγινε στην SEC, ο Μασκ προσφέρθηκε να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Twitter που δεν κατέχει έναντι 54,20 δολ. ανά μετοχή. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα premium 38% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν ο Μασκ αποκαλύψει ότι είχε γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter.
Η δημόσια πρόταση του Μασκ έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Twitter. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητείται αν έχει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς οι προσθήκες νέων χρηστών τους τελευταίους μήνες ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις προοπτικές ανάπτυξης του, ακόμα και αν έχει στο πλάνο του μερικά σημαντικά πρότζεκτ όπως ηχητικά chat rooms και ενημερωτικά δελτία.
Ταυτόχρονα, η Twitter δεν έχει καταφέρει να αντλήσει έσοδα από τη συνδρομητική της βάση. Το Twitter αν και ιδρύθηκε μόλις δυο χρόνια μετά το Facebook βλέπει την διαφορά μεγεθών να είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό πως η Meta το 2021 είχε έσοδα 118 δισ. δολαρίων και 1,93 δισ. ημερήσιους χρήστες. Από την πλευρά του, το Twitter είχε έσοδα 5,08 δισ. δολαρίων από 217 εκατ. καθημερινούς χρήστες.
Οι επενδυτές του Twitter δείχνουν να μην πείθονται από τις κινήσεις του ιδρυτή της Tesla. Ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Alwaleed bin Talal, που σε tweet ανέφερε τον εαυτό του ως έναν από τους μεγαλύτερους και πιο μακροχρόνιους μετόχους του Twitter, δήλωσε ότι η πρόταση του Μασκ υποτιμά την αξία της εταιρείας και θα την απορρίψει.
Η κίνηση του Έλον Μασκ για το Twitter θυμίζει τις πρακτικές του Γούορεν Μπάφετ και τις επιθετικές του εξαγορές, ωστόσο επενδυτικές τράπεζες, επενδυτές και αναλυτές σημειώνουν πως χρειάζεται να καταθέσει μια πρόταση πολύ μεγαλύτερη ενώ απαιτούνται να υπάρξουν και περισσότερες λεπτομέρειες από μέρος του για το επιχειρηματικό του σχέδιο και για το πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει αυτή την εξαγορά. Εξάλλου δεν είναι λίγες και οι φορές που ο Έλον Μασκ έχει αλλάξει άρδην τις αποφάσεις του απροειδοποίητα.
Σταυροφορία για την ελευθερία του λόγου;
Η επιθετική πρόταση του Musk έρχεται αφότου ο ιδρυτής της Tesla και της Space X είχε ασκήσει κριτική στην εταιρεία τον περασμένο μήνα, ρωτώντας τους ακόλουθούς του στο Twitter για το εάν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι «δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί ντε φακτο σαν δημόσια πλατεία της πόλης, η αποτυχία τήρησης των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία». Και ρωτούσε τους ακολούθους του, «τι πρέπει να γίνει;».
Λίγα είναι, στην πραγματικότητα, γνωστά για το σχέδιο του Μασκ. Έχει αναφέρει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως το Twitter έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια πλατφόρμα ελεύθερου λόγου θεωρώντας πως είναι κοινωνικά απαραίτητο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Μασκ θεωρεί πως το Twitter πρέπει να βγει από τη Wall Street σημειώνοντας πως «το Twitter έχει εξαιρετική προοπτική. Θα την ξεκλειδώσω σίγουρα», ενώ αργότερα υπογράμμισε πως δεν μπήκε στην πλατφόρμα για τα κέρδη αλλά για το κοινωνικό ενδιαφέρον ώστε να διατηρηθεί μια δημόσια πλατεία της πόλης.
Αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την εξαγορά
Η αλήθεια είναι πως η αρχική δημοσίευση της εισόδου του Μασκ στο Twitter είχε ενθουσιάσει τους επενδυτές με τη μετοχή της πλατφόρμας να εκτοξεύεται κατά 27% την ίδια μέρα. Στη συνέχεια προσκλήθηκε να συμμετέχει στο συμβούλιο του Twitter, όμως αρνήθηκε την προσφορά, αλλά στη συνέχεια με συνεχόμενα tweet παρέδωσε μια λίστα από βελτιώσεις που θα εφάρμοζε.
Ωστόσο η νέα επιθετική κίνηση του ιδρυτή της Tesla και της Space X δείχνει να μην συγκινεί τους επενδυτές καθώς η τιμή της μετοχής του Twitter πέραν της εκρηκτικής πρώτης συνεδρίασης έχει μεταβληθεί ελάχιστα μετά την είσοδο του, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Έλον Μασκ να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις με κάποια δήλωση ή κίνηση που θα έπληττε την αξία των μετοχών.
Σύμφωνα με το Reuters, η προσφορά του Μασκ κρίνεται πολύ χαμηλή από την αγορά και με ελάχιστες λεπτομέρειες για την χρηματοδότησή της. Αν και η πρόταση του προσφέρει ένα σημαντικό premium στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ωστόσο χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής το 2021, όταν κινούνταν πάνω από τα 60 δολάρια.
Αναλυτές σημειώνουν πως τον Οκτώβριο η προσφορά της PayPal για να αποκτήσει το Pinterest, που ήταν αναλογικά υπερδιπλάσια σε σχέση με εκείνη που κατέθεσε ο Μασκ για τις μετοχές του Twitter, απορρίφθηκε. Επίσης η μετοχή της Twitter μετά την επιθετική πρόταση του Μασκ υποχώρησε ακόμα περισσότερο στην τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης, αντανακλώντας τον σκεπτικισμό που επικρατεί για την πρόταση του δισεκατομμυριούχου και την πραγματοποίηση της εξαγοράς.
Όσο αναφορά τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσα χρήματα έχει διαθέσιμα ο Μασκ για να προχωρήσει στην εξαγορά του Twitter και είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε πώληση μέρους των μετοχών που διαθέτει στη Tesla ή να προχωρήσει σε δανεισμό. Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο χρόνο ο Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 15 δισ. δολαρίων για να αποπληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις. Πάντως η ανησυχία για την πιθανότητα πώλησης μετοχών της Tesla ώστε να προχωρήσει η εξαγορά του Twitter έχει οδηγήσει σε υποχώρηση άνω του 12% της μετοχής της.
Αποτελεί ερώτημα κατά πόσο οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τον Έλον Μασκ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα λειτουργήσει τη δημοφιλή πλατφόρμα, ειδικά αφού έχει καταγγείλει το γεγονός ότι το Twitter βασίζεται στη διαφήμιση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.