ΓΔ: 2202.23 0.62% Τζίρος: 112.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:44
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia, Rouvli, Ruble
Φωτο: Shutterstock

Ρώσος αντιπρόεδρος: Ορισμένοι θα πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο

Από τον Μάρτιο ο Πούτιν αποφάσισε ότι οι αγοραστές ενέργειας πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του. Δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, μια κίνηση που απορρίφθηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να έχει μειωμένες προμήθειες αερίου εκτός κι αν πληρώσει σε ρωσικό νόμισμα καθώς επιδιώκει αντίποινα για τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν αναφορικά με αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν πρότεινε οι αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Αρμενία έχει καταβάλει αρκετές πληρωμές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Βάγκαν Κερόμπιαν σε συνέντευξή του με το ρωσικό μέσο RBC.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με ευρώ μέσω της Gazprombank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Τρεις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν για κατασκοπεία

Η Αυστρία απέλασε τρεις υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας ως ύποπτους για κατασκοπεία, με την ΥΠΕΞ να υπόσχεται αυστηρότερη στάση. Η Μόσχα αντιδρά έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αδικαιολόγητη και πολιτικά υποκινούμενη.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών για υπόθεση κατασκοπείας

Η Αυστρία απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες λόγω υποψίας κατασκοπείας μέσω κεραιών σε διπλωματικά κτίρια. Το σύνολο των Ρώσων που έχουν απελαθεί από το 2020 φτάνει πλέον τους 14, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone πλήττει πολυκατοικία στη Μόσχα χωρίς αναφορές για θύματα

Δήμαρχος Μόσχας: Ουκρανικό drone έπληξε πολυτελή πολυκατοικία κοντά στο κέντρο χωρίς τραυματίες, λίγο πριν τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου. Άλλα δύο drones καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones σε λιμάνι και πλοία στο Πριμόρσκ της Ρωσίας

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, πλήττοντας το λιμάνι Πριμόρσκ και πλοία στη Βαλτική. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη ρωσική ενεργειακή και στρατιωτική υποδομή.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρκαγιά από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νυχτερινή επίθεση με drones στο ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική, προκαλώντας πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο. Πάνω από 60 drones καταρρίφθηκαν και δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά τάνκερ χτυπήθηκαν από ουκρανική επίθεση σε Πριμόρσκ και Νοβοροσίσκ

Η Ουκρανία πραγματοποίησε νέα νυχτερινή επίθεση με drones στο ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική, προκαλώντας πυρκαγιά. Πάνω από 60 drones καταρρίφθηκαν, χωρίς διαρροή πετρελαίου, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ντροζντένκο.