ΓΔ: 2255.49 -1.89% Τζίρος: 35.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:33:43
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Ο Μπλίνκεν δεν επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξέταζε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν οτιδήποτε σχετικά με τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε απευθείας συνομιλίες με τους εταίρους μας προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Επομένως, αυτή είναι μια αληθινή ανησυχία», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξέταζε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα πως οι αβάσιμες κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο είχε βιολογικά και χημικά όπλα υποδήλωναν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η παραγωγή, η χρήση και η αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Όπλα. Αν και καταδικάζεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης, σημειώνει το Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για να σχολιάσει το ζήτημα. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διέψευσαν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Καμία ουσιαστική εξέλιξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, στην πράξη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ η Μόσχα εκτιμά την πρόθεση διαλόγου από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.