Τα πάντα είναι στο τραπέζι ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο. Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει προτεραιότητα στο πετρέλαιο, γιατί είναι πιο εύκολο να το υποκαταστήσουν με εισαγωγές από άλλες χώρες ενώ είναι τετραπλάσια τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σε σχέση με το φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι η Ρωσία είχε έσοδα 80 δισ. ευρώ από το πετρέλαιο και 20 δισ. ευρώ από το φυσικό αέριο.
«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες όσο και με την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.
Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία ώστε να στοιχειοθετηθούν τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας κατά του ουκρανικού λαού.
«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε. Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.
Παράλληλα όπως τόνισε ο Ζ. Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ειδικό ταμείο για την Ουκρανία και να παρέχουν τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό για τον στρατό της Ουκρανίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ύπατος εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία αλλά το συνολικό ποσό της ευρωπαϊκής βοήθειας αν αθροιστούν και τα ποσά από μεμονωμένα κράτη μέλη είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Επίσης αποφάσισαν να πάρουν μέτρα κατά της ρωσικής προπαγάνδας, όπως το παράδειγμα της προπαγάνδας για την κρίση επισιτισμού που η Ρωσία διαδίδει τη θεωρία ότι για τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων φταίνε οι κυρώσεις της Δύσης. Κάτι που δεν ιισχύει, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι φταίει η ρωσική εισβολή διότι καταστρέφουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και παράλληλα έχουν μπλοκάρει τα καράβια που μεταφέρουν ουκρανικό σιτάρι μέσω της Μαύρης Θάλασσας ή τα βομβαρδίζουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας.