Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.
«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι (Ουκρανοί) στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.
«Αλλά σε κάθε περίπτωση (οι Ρώσοι) δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα (…) Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε» στη Μαριούπολη, συνέχισε.
«Στην Μπούκα για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή: στην Μπούτσα, το Ιρπίν, το Χοστομέλ. Έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να γίνουν».
«Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, πρέπει να σας το πω, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε. Όμως «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε» γιατί «πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο», κατέληξε.
Γιοχάνες Χαν: Η Ε.Ε δεν μπορεί να επωμιστεί ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία
Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ οι ΗΠΑ χορήγησαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ευρώπη ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.
«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε για την Ουκρανία, τελικά, είναι ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει αιτηθεί επισήμως να γίνει μέλος της ΕΕ. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά, εν μέσω του πολέμου είναι σχεδόν ανέφικτο.
Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία. Σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.
Ο Χαν επανέλαβε ότι προς το παρόν η ΕΕ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα άλλο κοινό πρόγραμμα δανεισμού για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα φτηνά δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αιτηθούν οι χώρες. Από τα 380 δισεκ. ευρώ του Ταμείου, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 166, κάτι που σημαίνει ότι τα 214 δισεκ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα. Είπε επίσης ότι για να καλυφθούν ορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό του 2021-27.