Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε σήμερα περισσότερο από ποτέ πιο κοντά, στην άσκηση έμμεσης κριτικής στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι είναι ένας ηγεμόνας που υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.
Η Μόσχα λέει ότι η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που έχει σχεδιαστεί όχι για να καταλάβει εδάφη αλλά για να αποστρατικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τον γείτονά της. Ωστόσο ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ήδη απορρίψει αυτήν την ορολογία, αποκαλώντας την πόλεμο.
«Από την ανατολική Ευρώπη, οι σκοτεινές σκιές του πολέμου έχουν πλέον εξαπλωθεί. Νομίζαμε ότι οι εισβολές σε άλλες χώρες, οι άγριες οδομαχίες και οι ατομικές απειλές ήταν ζοφερές αναμνήσεις από ένα μακρινό παρελθόν», είπε ο Πάπας, σε μια ομιλία προς αξιωματούχους της Μάλτας μετά την άφιξή του στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί.
«Ωστόσο, οι παγωμένοι άνεμοι του πολέμου, που φέρνουν μόνο θάνατο, καταστροφή και μίσος στο πέρασμά τους, έχουν σαρώσει δυναμικά τις ζωές πολλών ανθρώπων και μας έχουν επηρεάσει όλους», είπε.
«Για άλλη μια φορά, κάποιοι ισχυροί, δυστυχώς παγιδευμένοι σε αναχρονιστικές διεκδικήσεις εθνικιστικών συμφερόντων, προκαλούν και υποδαυλίζουν συγκρούσεις, ενώ οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να οικοδομήσουν ένα μέλλον που είτε θα το μοιράζονται είτε δεν θα υπάρχουν καθόλου», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Πάπας έχει ήδη καταδικάσει έντονα αυτό που αποκάλεσε «αδικαιολόγητη επίθεση» και κατήγγειλε «ωμότητες» στον πόλεμο και υπογράμμισε την ανάγκη «τώρα τη νύχτα του πολέμου που έπεσε στην ανθρωπότητα, ας μην αφήσουμε το όνειρο της ειρήνης να ξεθωριάσει».
Μέχρι τώρα ο Πάπας είχε αναφερθεί απευθείας στη Ρωσία μόνο σε προσευχές, όπως κατά τη διάρκεια μιας ειδικής παγκόσμιας εκδήλωσης για την ειρήνη στις 25 Μαρτίου,
Νωρίτερα, ο Πάπας είπε ότι σκέφτεται να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει προσκληθεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον δήμαρχο Κιέβου, τον Ταγματάρχη Αρχιεπίσκοπο της Βυζαντινής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας και τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Βατικανό, ενώ έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι και τον Σεβτσούκ.