Η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν σήμερα τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχάιλο Ποντολιάκ.
Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ποντόλιακ να δηλώνει «αισιόδοξος» μετά τις συνομιλίες αυτές.
Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει τις απαντήσεις της στις ουκρανικές προτάσεις.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και τόνισε ότι το Κίεβο φάνηκε να δείχνει «πολύ περισσότερη κατανόηση» σε ό,τι αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αφού φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση μεταξύ μιας ρωσικής και μιας ουκρανικής αντιπροσωπείας. Όμως η Ρωσία υποστηρίζει ότι το ουκρανικό πλήγμα σε ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα δεν βοηθάει τις διαπραγματεύσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Τσερνόμπιλ
Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, επιβεβαίωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού, αλλά λίγες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.
Η Energoatom ανακοίνωσε επίσης ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό και την γύρω περιοχή από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα και έσκαψαν χαρακώματα εντός του Κόκκινου Δάσους, την πλέον μολυσμένη με ραδιενέργεια ζώνη γύρω από τον σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ επί εβδομάδες όργωναν την ζώνη με τανκς και βαρέα οχήματα σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης.
Αφού εκτέθηκαν επί μεγάλο διάστημα σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, οι ρώσοι στρατιώτες πανικοβλήθηκαν με τη εμφάνιση συμπτωμάτων προσβολής από την ραδιενέργεια, βρέθηκαν στα πρόθυρα στάσης και, σύμφωνα με την Energoatom, αυτός ήταν ο λόγος της ρωσικής αποχώρησης.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρώσοι στρατιώτες που έσκαψαν τα χαρακώματα στην ζώνη αποκλεισμού εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια στην «νεκρή ζώνη» του πυρηνικού σταθμού έχουν σταλεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο στην Λευκορωσία.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Energoatom και της ουκρανικής κυβέρνησης και αναζητεί ανεξάρτητη αξιολόγηση των συμβάντων. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.
Επικαλούμενη μαρτυρίες του προσωπικού της στον σταθμό του Τσερνόμπιλ, η Energoatom ανακοίνωσε ότι, αποχωρώντας, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν μαζί τους μέλη της ουκρανικής Εθνοφρουράς που κρατούσαν ομήρους από τις 24 Φεβρουαρίου. Δεν είναι γνωστό πόσοι ουκρανοί στρατιώτες κρατούνται όμηροι από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η διαχειρίστρια υπηρεσία του σταθμού του Τσερνόμπιλ ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ρώσοι πριν από την αποχώρησή τους λεηλάτησαν τις εγκαταστάσεις αφαιρώντας εξοπλισμό και αντικείμενα αξίας.
Ειδικές ουκρανικές ομάδες θα επιθεωρήσουν τον σταθμό του Τσερνόμπιλ αναζητώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς που ενδεχομένως έχουν τοποθετηθεί.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει σταματήσει από τις 9 Μαρτίου να λαμβάνει απευθείας στοιχεία προερχόμενα από τα μέσα εποπτείας του Τσερνόμπιλ.
Την Κυριακή εξέφρασε ανησυχία για την μη εφαρμογή εναλλασσόμενων βαρδιών του προσωπικού του σταθμού από τις 20 Μαρτίου.
Η IAEA ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζει την πρώτη της «αποστολή συνδρομής και υποστήριξης» στο Τσερνόμπιλ.
Μετά την κατάληψη του σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις, το ουκρανικό προσωπικό του Τσερνόμπιλ συνέχισε να έχει την ευθύνη για τις συνθήκες αποθήκευσης και ψύξης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου στις δύο πισίνες του σταθμού, καθώς και για την ασφάλεια της σαρκοφάγου που καλύπτει τον πυρηνικό αντιδραστήρα που εξερράγη προκαλώντας την πυρηνική καταστροφή του 1986.
Η Energoatom ανακοίνωσε ότι η ρωσική πλευρά συμφώνησε επισήμως να επιστρέψει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προστασία του Τσερνόμπιλ και ανήρτησε το σχετικό έγγραφο υπογεγραμμένο από υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας των εργαζομένων στο Τσερνόμπιλ και τον ρώσο στρατιωτικό διοικητή που είχε αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής μετά την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις. Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα του εγγράφου.