ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς δεν συμφώνησε να πληρώνει με ρούβλια το αέριο

Η καγκελαρία διευκρίνισε ότι ο Σολτς ζήτησε από τον Πούτιν να του κατατεθεί γραπτώς η πρόταση του Ρώσου προέδρου να πληρώνουν οι ευρωπαίοι σε ευρώ μέσω της Gazprom-Bank και τα χρήματα να μετατρέπονται σε ρούβλια.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών. «Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Επιμένει η Ρωσία, αρνείται η Βρετανία

Η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις, δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο πρακτορείο TASS ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις διαφορές τους τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Η επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση.

Η Βρετανία δεν πληρώνει σε ρούβλια

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, με τη Γερμανία να ενεργοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σε περίπτωση που η αντιπαράθεση διαταράξει ή σταματήσει τον εφοδιασμό.

«Ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Κουάζι Κβάρτενγκ, σε συνεργασία με τους ομολόγους του, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

«(Το υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων) είναι προφανώς σε επαφή με οποιεσδήποτε επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να έχουν ανησυχίες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βουλγαρία

Νωρίτερα σήμερα και η Βουλγαρία υποστήριξε ότι συνιστά παραβίαση των συμφωνιών η απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει.

Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η πίεση από ΗΠΑ και ΕΕ θα κρίνει το τέλος του πολέμου

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ προς τον Πούτιν. Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει τον στόχο της, ενώ εξέφρασε διάθεση για συνομιλίες και άνοιγμα σε συμβιβασμό για τα εδαφικά ζητήματα.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Ρωσία του Πούτιν στη βαθύτερη βαρβαρότητα, δεν νικά στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καταγγέλλει τη Ρωσία για «βαρβαρότητα» πριν την επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και ότι πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα.
Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ουγγαρία να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα παροτρύνουν την Ουγγαρία να αναθεωρήσει το μπλοκάρισμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας μόνο με ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογραμμίζουν πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο και ενισχυμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.