Ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιβ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννιά άνθρωποι και να τραυματιστούν 28, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, σε νεότερο απολογισμό που έδωσε το γραφείο της ουκρανικής εισαγγελίας.
Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.
Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε από τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ εικονίζει μια μεγάλη τρύπα στο πλευρό του κτιρίου. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνονται στο κτίριο, η περιοχή του οποίου έχει αποκλειστεί.
«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο Κιμ.
Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι το πλήγμα έχει ένα θετικό στοιχείο - δείχνει ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.
Ο Κιμ υποστήριξε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.
«Σύμφωνα με τις έρευνες (...), οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση» εναντίον αυτού του κτιρίου, «αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 9 νεκροί και 28 τραυματίες», ανακοίνωσε η Ιρένα Βενεντίκτοβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει απολογισμό 7 νεκρών και 22 τραυματιών.
Κανένας στρατιωτικός στόχος δεν στοχοποιήθηκε, «οι κάτοικοι του Μικολάιβ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός αυτό, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος ρωσικών στρατιωτών», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο της Δανίας.
Μετά από πολλές ημέρες στρατιωτικής ανάπαυλας, η ρωσική επίθεση σήμερα το πρωί αιφνιδίασε τον πληθυσμό αυτής της πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων εν καιρό ειρήνης, η οποία βρίσκεται πάνω τον δρόμο που οδηγεί στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, στο Νότο.
Η γραμμή του μετώπου στην περιοχή έχει μετατοπιστεί πρόσφατα νοτιοανατολικά από το Μικολάιβ, γύρω από τη Χερσώνα, τη μόνη μεγάλη πόλη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που είναι τώρα στόχος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης.
Χάπια ιωδίου μοιράζει η Ρουμανία
Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, θα διανείμει δωρεάν την επόμενη εβδομάδα χάπια ιωδίου στον πληθυσμό, προκειμένου να τον «προετοιμάσει» για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό συμβάν που θα συνδέεται με τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς» αυτόν τον κίνδυνο και «γνωρίζουμε πως σε περίπτωση ενός ατυχήματος, δεν θα έχουμε τον χρόνο να διανείμουμε χάπια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Δεν πρέπει να τα πάρει κανείς για προληπτικό λόγο», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την επικείμενη έναρξη μιας ενημερωτικής εκστρατείας.
Οι γιατροί παθολόγοι θα επιφορτιστούν να κατανείμουν τις δόσεις σε αυτήν τη χώρα της ΕΕ, η «συλλογική μνήμη» της οποίας έχει σημαδευτεί από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί έναντι των κινδύνων αυτού του πολέμου, του πρώτου που εκτυλίσσεται σε μια χώρα, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο συγκρότημα πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει 15 αντιδραστήρες.
Ένωση Ντονέτσκ -Ρωσίας θέλει φιλορώσος αυτονομιστής
Ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενωθεί με τη Ρωσία μόλις θέσει υπό έλεγχο όλη την περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των αυτονομιστών.
«Ο κύριος στόχος είναι να φτάσουμε στα συνταγματικά σύνορα της δημοκρατίας. Τότε θα το καθορίσουμε», δήλωσε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ντονέτσκ.