Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός και να σταματήσει, έστω προσωρινά ο πόλεμος των 34 ημερών στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο και το Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης.
Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει οχτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Τουρκίας, ως εγγυήτριες για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, η Ουκρανία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε Ουκρανός διαπραγματευτής.
Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ περιέγραψε την Τρίτη ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λέγοντας ότι υπήρξαν «εντατικές διαβουλεύσεις» για πολλά θέματα.
«Το κλειδί είναι η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο όπως χρειάζεται η Ουκρανία», είπε αναφερόμενος σε μια μακροχρόνια θέση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς μόνο εάν είναι δεσμευτικό εγγυήσεις ασφαλείας.
Το δεύτερο σύνολο θεμάτων, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, «είναι το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα».
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση σε πόλεις που υφίστανται σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, συμπεριλαμβανομένου του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης.
Ο Ποντόλιακ αναφέρθηκε επίσης σε βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί για την προφανή κακομεταχείριση κρατουμένων και άλλες πιθανές παραβιάσεις των νόμων των ένοπλων συγκρούσεων.
«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σήμερα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα που αυξάνεται, το πρόβλημα της κλιμάκωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης του μίσους, της κλιμάκωσης των παραβιάσεων των εθίμων και των κανόνων του πολέμου, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ποντόλιακ.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πρoέτρεψε την Ουκρανία να λάβει μέτρα για να σταματήσει να «βασανίζει» Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14.00.
Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει για περίπου 7 λεπτά πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η Άγκυρα επιθυμεί την ειρήνη και στο μέλλον θα ήθελε να φιλοξενήσει τυχόν συνομιλίες κορυφής μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα αλλιώς ο Ερντογάν δεν θα είχε εμφανιστεί για να μιλήσει πριν την έναρξή τους.
Τα «φώτα» έπεσαν -όπως είναι φυσικό, πάνω στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς που ενώ ακόμα μαίνεται το θρίλερ περί δηλητηρίασής του, βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και φωτογραφήθηκε δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίν τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου.