Ουκρανοί και Ρώσοι διπλωμάτες συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τα πρακτορεία επικαλούμενα έναν βοηθό του Ουκρανού προέδρου.
Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, είχε νωρίτερα αναρτήσει στο Twitter ότι οι αντιπροσωπείες «εργάζονται παράλληλα σε όλο το φάσμα των επίμαχων θεμάτων».
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις για ορισμένα σημαντικά ζητήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, γιατί με αυτή τη συμφωνία θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντόλιακ στην εθνική τηλεόραση.
«Το δεύτερο ζήτημα είναι η κατάπαυση του πυρός για να λυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί», είπε.
Είπε ότι ένα άλλο πρόβλημα ήταν η «κλιμάκωση του πολέμου» συμπεριλαμβανομένου αυτού που είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ήταν η «παραβίαση των κανόνων του πολέμου».
Ξεχωριστά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι τα κύρια καθήκοντα του πρώτου μέρους αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχουν πλέον ολοκληρωθεί, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Μόσχα αναζητά επίσης έναν τρόπο να δικαιολογήσει μια ειρηνευτική διευθέτηση.
«Σε γενικές γραμμές, οι κύριοι στόχοι του πρώτου βήματος της επιχείρησης έχουν εκπληρωθεί», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax όπως είπε ο Σόιγκου. «Η μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε την κύρια προσοχή και τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του κύριου στόχου – την απελευθέρωση του Ντονμπάς».
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία είχε αναγνωρίσει τα δύο αποσχισμένα κράτη που υποστήριξε από το 2014, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητα.
Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση αναφορά από τον Σόιγκου στους άλλους στόχους που είχε διακηρύξει η Μόσχα στην αρχή της επίθεσής της – τον «απο-ναζισμό» και την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, μια περαιτέρω ένδειξη ότι το Κρεμλίνο έχει εγκαταλείψει τις πιο ακραίες απαιτήσεις του μετά την αντιμετώπισή του. πολύ μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι είχε διαπραγματευτεί.
Ο Β. Ζελένσκι από την πλευρά του έχει επίσης μετριάσει τη θέση της χώρας του από την έναρξη του πολέμου, εγκαταλείποντας τη φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το οποίο κατοχυρώνεται επί του παρόντος στο σύνταγμα της Ουκρανίας. Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη των συνεχιζόμενων συζητήσεων θα είναι πώς να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας απουσία ισχυρότερων συμμάχων.
Η Ρωσία είχε ήδη υποσχεθεί να μην επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία το 1994 σε αντάλλαγμα για την παραίτηση της Ουκρανίας από τα σοβιετικά πυρηνικά όπλα που βασίζονται στην επικράτειά της, σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου της Βουδαπέστης. Η Ρωσία αρνήθηκε στη συνέχεια να επικυρώσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ζελένσκι αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο από τη Ρωσία και τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, αλλά και από την Κίνα, η οποία έχει εμφανώς αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.