ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία με αυτό τον πόλεμο επιχειρεί να χωρίσει στα δύο την Ουκρανία

Μετά από περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες σύγκρουσης, η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει καμία σημαντική πόλη της Ουκρανίας και η Μόσχα έδειξε την Παρασκευή ότι περιόριζε τις φιλοδοξίες της.

Η Ρωσία θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως συνέβη με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, δεσμευόμενος να διεξάγει «ολικό» ανταρτοπόλεμο για να αποτρέψει τη διάσπαση της χώρας.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυραύλους για να βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου στοχεύουν όλο και περισσότερο τις αποθήκες καυσίμων και τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν τις προσπάθειες να αμβλύνουν τα σχόλια το Σάββατο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε σε μια φλογερή ομιλία στην Πολωνία ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα, λέγοντας στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι ο Μπάιντεν εννοούσε απλώς ότι ο Πούτιν δεν μπορούσε να «εξουσιοδοτηθεί να διεξάγει πόλεμο» εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου. 

Μετά από περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες σύγκρουσης, όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει καμία σημαντική πόλη της Ουκρανίας και η Μόσχα έδειξε την Παρασκευή ότι περιόριζε τις φιλοδοξίες της να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό, τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ένας τοπικός ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ δήλωσε την Κυριακή ότι η περιοχή θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία, όπως συνέβη στην Κριμαία μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου το 2014 από τη Ρωσία.

Οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ρήξης με την Ουκρανία και της προσχώρησης στη Ρωσία -- μια ψήφος που μεγάλο μέρος του κόσμου αρνήθηκε να αναγνωρίσει.

«Στην πραγματικότητα, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, αναφερόμενος στη διαίρεση της Κορέας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προέβλεψε ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα απωθούσε τις ρωσικές δυνάμεις. «Επιπλέον, σύντομα θα ξεκινήσει η σεζόν ενός ολοκληρωτικού ουκρανικού αντάρτικου σαφάρι. Τότε θα μείνει ένα σχετικό σενάριο για τους Ρώσους, πώς να επιβιώσουν», είπε.

Βαριά οπλικά συστήματα

Η Μόσχα λέει ότι οι στόχοι για αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» περιλαμβάνουν την αποστρατικοποίηση και την «απενοχοποίηση» του γείτονά της. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της το αποκαλούν πρόσχημα για απρόκλητη εισβολή.

Η εισβολή έχει καταστρέψει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και έχει εκτοπίσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας.

Σε μια μεταμεσονύχτια τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο, ο Ζελένσκι ζήτησε από τα δυτικά έθνη να παραδώσουν στρατιωτικό υλικό που είναι στις αποθήκες και «μάζεψε σκόνη», λέγοντας ότι το έθνος του χρειαζόταν μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των τανκς του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patriot-usa-australia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία έστειλε στο Κίεβο το τρίτο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot

«Το τρίτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot της Γερμανίας έφτασε ήδη στην Ουκρανία. Θα ενισχύσει την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών της χώρας», ανέφερε ο Γερμανός πρεσβευτής.
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Η προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
fysiko aerio-gas
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ήσαν κάποτε μια σημαντική πηγή εσόδων για τη Μόσχα , έπεσαν κατακόρυφα μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.