ΓΔ: 1399.26 0.62% Τζίρος: 27.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:09 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πρωτοφανής έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την επιβολή των κυρώσεων

Σε τιμή 33 δολ. χαμηλότερη από το brent έχει φθάσει να πωλείται το πετρέλαιο της Ρωσίας λόγω των διεθνών κυρώσεων, κάτι που επιτρέπει την προσέλκυση αγοραστών.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν έχουν εξαλείψει, τουλάχιστον προς το παρόν, την ικανότητά της να χρηματοδοτεί την οικονομία και τη στρατιωτική της μηχανή μέσω των πωλήσεων πετρελαίου, καθώς η κατάρρευση των διεθνών τιμών του ρωσικού αργού διευκολύνει την προσέλκυση αγοραστών.

Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται πάντα με μια μικρή έκπτωση έναντι του brent λόγω χαμηλότερης ποιότητας. Όμως, βάσει των στοιχείων της S&P Global Commodity Insights το ρωσικό πετρέλαιο (Suezmax Ural crude oil) έχει φθάσει πωλείται με πρωτοφανή έκπτωση 33 δολαρίων το βαρέλι σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή του brent, γεγονός το οποίο το καθιστά πιο ελκυστικό για αρκετές χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ινδίας, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού. 

Όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, οι περισσότεροι πελάτες της Ρωσίας είναι «χαρούμενοι που μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο» από τη Μόσχα. Ο Νόβακ φρόντισε να προσθέσει ότι «τώρα υπάρχουν νέες προκλήσεις που συνδέονται με διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, την ασφάλιση των πλοίων που μεταφέρουν τα προϊόντα μας και με ζητήματα χρηματοδότησης και πληρωμής. Αυτά τα ζητήματα επιλύονται σταδιακά».

Η έκπτωση τιμής του ρωσικού αργού έναντι του brent

Αναφερόμενος, δε, στη χαμηλότερη τιμή έσπευσε να εκφράσει την.. ικανοποίησή του καθώς «η χαμηλότερη τιμή μπορεί να οδηγεί και σε χαμηλότερα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι διαθέσιμοι αγοραστές».

Οι δηλώσεις του καταφθάνουν την ώρα που ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς έχουν επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιέσεις προς την ΕΕ να πράξει το ίδιο, αν και αρκετές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, αντιστέκονται σε αυτό το ενδεχόμενο καθώς είναι εξαρτημένες από τις εισαγωγές ρωσικού αργού. 
.
Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν για Ιανουάριο και Φεβρουάριο η Ρωσία δεν έχει μειώσει την παραγωγή της, η οποία έφθασε στα 10,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, αυξημένη κατά 30.000 βαρέλια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παράλληλα χαμηλότερο από το όριο ποσόστωσης που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ και φθάνει στα 10,227 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

«Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μας αυτή τη στιγμή εκτελείται πλήρως. Για δύο μήνες, Ιανουάριο-Φεβρουάριο, τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από πέρυσι», σημείωσε ο Νόβακ

Από την πλευρά της η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η ρωσική παραγωγή μπορεί να μειωθεί μεταξύ 1 έως 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως λόγω των φόβων για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, περιορισμένης πρόσβασης σε πιστώσεις για τις ρωσικές εταιρείες αλλά και σημαντική αύξηση των ναύλων μεταφοράς αλλά και των ασφαλίστρων τους. 

Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά για εμπάργκο δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τη Ρωσία, καθώς οι τρεις αυτές χώρες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων πελατών της. «Δεν μας έχει επηρεάσει πολύ, γιατί στέλνουμε πολύ λίγες προμήθειες σε αυτές τις χώρες. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, παρείχαμε το 3% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου μας και το 7% των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων», σημείωσε ο Νόβακ

Ακόμη και πριν την επιβολή του εμπάργκο τα αμερικανικά διυλιστήρια είχαν μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι για το 2021 οι συνολικές εισαγωγές έφθαναν στα 473.000 βαρέλια ημερησίως για τα διυλισμένα προϊόντα και στα 199.000 βαρέλια για το αργό πετρέλαιο. 

Αντίθετα το 2020, η Ρωσία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πηγή από την οποία προήλθαν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου για τη Βρετανία, που έφθασαν στα 3,9 εκατ. τόνους ή το 11% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της χώρας, ενώ κάλυψε και το 16% των συνολικών εισαγωγών διυλισμένων προϊόντων. 

Η ΕΕ παραμένει ο βασικός εισαγωγέας της ρωσικής ενέργειας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι ένα εμπάργκο από την Ένωση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία της αλλά και στη διεθνή αγορά πετρελαίου, οδηγώντας σε νέο ράλι τις τιμές. 

«Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, γιατί ένα τέτοιο εμπάργκο θα είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Θα επηρέαζε πολύ σοβαρά τα ευρωπαϊκά ενεργειακά ισοζύγια προς το χειρότερο», εκτίμησε ο Πεσκόφ.

Η ζήτηση για ρωσικό αργό έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, καθώς τα διυλιστήρια αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την εξασφάλιση ναυτιλιακής ασφάλισης, πιστωτικών εγγυήσεων και δεξαμενόπλοιων για τη φόρτωση αυτού του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 30% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Κάνουν δύσκολη τη ζωή των Ρώσων οι κυρώσεις και τα capital controls

Στην εσωτερική αγορά κυκλοφορούν άφθονα ρούβλια, αλλά έχουν κοπεί οι αναλήψεις συναλλάγματος. Στο εξωτερικό, οι Ρώσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτες Visa και Mastercard, ενώ έχει περιορισμένη αποδοχή η ρωσική Mir.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Business as usual από τις 5 Δεκεμβρίου με το ρωσικό αργό, παρά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής. Θα επηρεαστούν οι εξαγωγές στην Ασία, που γίνονται σε υψηλότερη τιμή από το πλαφόν. Κρίσιμη για την αγορά η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αύριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πυρετός μεταβιβάσεων από Ρώσους ολιγάρχες για να αποφύγουν τις κυρώσεις

Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι εκτιμάται ότι έχουν ήδη χάσει περισσότερα από 90 δισ. δολ. λόγω της επιβολής διεθνών κυρώσεων. Σπεύδουν να διαθέσουν περιουσιακά στοιχεία σε συγγενείς ή τρίτους.
Vladimir Putin
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες κυρώσεις σε ρωσικούς ομίλους θα έσφιγγαν τον κλοιό στον Πούτιν

Δύο πρώην στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προτείνουν αυστηρότερα μέτρα για Gazprom, Rosneft, μεγάλες τράπεζες, μεταλλευτικές εταιρείες που ελέγχονται από ολιγάρχες και την κορυφαία, κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι τέσσερις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Μόσχα

Περιορισμοί στην αναχρηματοδότηση χρέους και στις διατραπεζικές συναλλαγές ρωσικών τραπεζών, κυρώσεις σε μεγάλες εταιρείες, ακόμη και αποκλεισμό από το σύστημα πληρωμών SWIFT περιλαμβάνει το σχέδιο της Δύσης.